Publikens frågor om SVT:s granskning

Publicerad

Många har reagerat på Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt via konton i Swedbank. Här är några av publikens kommentarer och frågor till Linda Larsson Kakuli, en av journalisterna bakom granskningen.

Fråga: Går det att säga något om vilka konsekvenser den misstänkta pengatvätten skulle kunna få för privatpersoner som använder Swedbank för exempelvis sitt pensionssparande?

/Anna

Svar: Jag har svårt att överblicka om och vilka konsekvenser det kan bli för kunderna men det finns bl.a. bankgarantier för kunder i Sverige.

Fråga: Hur kan detta elände vara möjligt?Om jag som är fattig pensionär ska flytta 5000 kontant till en väns konto så måste jag bevisa var jag fått pengarna från, det känns som dom på banken tror jag stulit pengarna.

/Conn Pettersson

Svar: Regelverket är väldigt strikt p g a risken för penningtvätt. Vi hoppas att Swedbank kan ge mer utförliga svar om vad som har hänt i deras baltiska verksamhet.

Fråga: Har ert material funnits att tillgå även för Swedbank, men signalerna bara gått under deras radar?? Om inte – hur ställer sig SVT till att dela med sig av ert material inför en eventuell framtida granskning av ansvariga myndigheter?? 

/AP

Svar: Swedbank fick ta del av våra slutsatser för mer än en vecka sedan och har inte velat svara mer i detalj på vad de själva vet.

Fråga: Jag är nyfiken på hur bolån hos privata banker påverkas när en bank har misskött sig.

/Rafael

Svar: Hej, jag har svårt att överblicka hur det här eventuellt kan påverka bolånen. Vi får hoppas att Swedbank kommer med mer svar till alla sina kunder.

Fråga: Kommer chefer och ansvariga att ställas inför rätta och polisanmälas? Nu måste väl regeringen se till att få säkrare banksystem och att bankerna får sluta hålla på så här med fula affärer.

/Lasse

Svar: Swedbank svarar att de har anmält misstänkt penningtvätt. Det återstår att se om det blir något rättsligt efterspel.

Här är chatten i sin helhet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.