Toppolitiker i USA varnar för Norwegian

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska toppolitiker varnar för norska flygbolaget Norwegian.

Amerikanska piloter får nu stöd i sina försök att hindra flygbolaget Norwegian från att med en ny EU-licens få flyga mellan USA och Norge.

Demokraternas ledare i kongressens representanthus, Nancy Pelosi, varnar för att tusentals jobb hotas i USA.

I ett brev till partikamraten, transportminister Anthony Fox, skriver Pelosi att hon har över 100 kongressmedlemmar bakom sig i motståndet mot Norwegian. Om Fox godkänner det norska bolagets ansökan så raserar han amerikanska arbetares tillit till president Barack Obamas löfte att skydda amerikanska jobb mot ”orättfärdig konkurrens”, står det i brevet, enligt Dagens Næringsliv.

Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik i Norwegian avvisar Pelosis oro för amerikanska arbetstillfällen.

– Norwegian skapar arbetstillfällen, även i USA, både direkt och indirekt. Vi har fått stort stöd från turistindustrin i USA, säger hon.

För att få flyga med asiatisk personal på långdistansrutter har flygbolaget registrerat ett dotterbolag på Irland. Bolaget väntar nu på besked om trafikrättigheter i USA. Amerikanska pilotfack hävdar att Norwegian försöker undgå insyn och kringgå amerikanska regler kring arbetsrätt och säkerhet genom att flyga under ”bekvämlighetsflagg”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.