Uber-transport beställs med en app. Foto: TT

Uber blir fall för EU-domstolen

Uppdaterad
Publicerad

En spansk domare har bett EU-domstolen avgöra om Uber är en transporttjänst eller bara en nätbaserad förmedlingstjänst. Utslaget från domstolen i Luxemburg kan bli vägledande för domstolstvister runt om i Europa.

Amerikanska taxitjänstföretaget Uber använder en app för att koppla ihop förare och passagerare. Sedan det lanserades i Europa 2011 har det mött kraftigt motstånd från traditionella taxiföretag som anser sig utsatta för illegal konkurrens.

Om EU-domstolen kommer fram till att Uber är en transporttjänst kan det innebära att verksamheten blir föremål för skärpta krav på tillstånd, försäkringar och säkerhet.

Uber har i sin tur lämnat klagomål till EU-kommissionen mot olika förbud och restriktioner som flera länder infört, bland dem Frankrike, Tyskland och Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.