Ukrainas import rasar

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas import rasade med 20 procent under årets första fyra månader jämfört med samma period i fjol, enligt statistik från landets centralbank.

För bilimporten var nedgången 70 procent i april jämfört med samma månad i fjol, medan livsmedelsimporten samtidigt rasade med 34 procent.

Ukrainas köpkraft har minskat drastiskt till följd av den politiska turbulensen, som bland annat medfört att den ukrainska valutan, hryvnjan, tappat en tredjedel av sitt värde.

Krimkonflikten

Under perioden tvingades president Viktor Janukovytj bort från makten, varpå Krim-halvön annekterades av Ryssland. Landet skakas fortfarande av våldsamma sammandrabbningar mellan separatister och regeringstrogna, särskilt i de östra delarna av landet.

Exporten föll med 8,4 procent under perioden. Sammantaget decimerades Ukrainas underskott i bytesbalansen krympte till 442 miljoner dollar, från 4,2 miljarder dollar ett år tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet