Ny undersökning: Allt fler unga sparar till pensionen

Uppdaterad
Publicerad

Unga sparar allt mer och lägger ett stort ansvar på sig själva vad gäller pensionen, visar en ny undersökning.

– Vi ser att fler och fler unga sparar till pensionen, för att de känner att de behöver spara själva, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern som gjort undersökningen på uppdrag av Alecta.

Mätningen visar att nästan hälften tycker att de själva har ansvar, i första hand, för att få en pension de kan leva på i framtiden. Bara en tredjedel svarar att det är statens ansvar i första hand, och knappt var tionde tycker det är arbetsgivarens ansvar. Trots att det är staten och arbetsgivarna som står för mer än 90% av de pensionspengar som betalas ut idag.

– Man kan se det som en följd av två olika saker. Det ena är ju individualiseringstrenden där individen i högre utsträckning känner sig ansvarig för sin framtid, och i lägre utsträckning tror att staten kommer att kunna ta hand om en. Sedan har vi också ett ökat trygghetssökande bland unga, och det drivet också på sparintresset, säger Ulrik Hoffman.

”Viktigast att ha ett jobb”

Pensionsmyndighetens egna undersökningar visar också på en ökning bland unga som själva sparar till pensionen. Myndighetens beräkningar visar att om du är i 20-årsåldern nu, och vill få ut 80 procent av din slutlön när du går i pension vid 65, så måste du spara åtta procent av din lön själv. Om du går i pension vid 70, så räcker det med en procent.

Men på Pensionsmyndigheten tycker man inte att unga behöver spara själv till pensionen. 

– Det viktigaste för en 20-åring, som inte studerar, det är att ha ett jobb för att tjäna in till sin allmänna pension och helst även tjänstepensionen. Och det gör man med automatik utan att behöva tänka på det om arbetsgivaren har tjänstepension, och det kan vara något man bör kolla upp, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Sikte på att jobba till 70

Dagens 20-åringar bör, om planerna på ny pensionsålder blir verklighet, sikta in sig på att jobba till 70. Något som de verkar ha uppfattat, enligt Ungdomsbarometerns undersökning.

– När vi först ställde frågan, 2010, låg både önskad och förväntad pensionsålder vid 65. Idag vill ungdomar fortfarande gå i pension vid 65, men de tror att de kommer kunna göra det först vid 70. Det är en generation som har bra koll på omvärlden och samhällsutvecklingen, menar Ulrik Hoffman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.