Foto: TT

USA-börsen rasar

Uppdaterad
Publicerad

USA-börserna fortsatte att falla kraftigt efter förra veckans nedgång.

– Det finns risk för en snöbollseffekt, säger chefsekonomen Robert Bergqvist.

Dow Jones industriindex var en knapp timme före stängning ned hela sex procent men vände sedan uppåt igen och stängde på minus 4,6 procent. S&P 500 backade 4,1 procent och Nasdaqs kompositindex sjönk 3,8 procent.

Börsfrossan började i fredags efter besked om oväntat höga lönesiffror i januari, något som tolkas som att inflationen kan vara på väg upp snabbare än väntat vilket kan dra upp räntan.

Bankaktierna vägde tungt på den negativa sidan sedan Federal reserve satt hårt mot hårt mot Wells Fargo och krävt att storbanken tar itu med sina strukturproblem. Wells Fargo föll 9,9 procent. Även andra banker drogs med i fallet, Citigroup var ned 4,9 procent och Bank of America tappade 4,8 procent.

Oljejättarna Exxon och Chevron backade också kraftigt efter prisfall på råolja, 6,0 respektive 5,4 procent.

Oerhört nervös marknad

Börsfallet bekräftar att det är en marknad som är oerhört nevös över den amerikanska penningpolitiken och inflationen, enligt Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Många investerare som sett en fantastisk resa upp på börsen de senaste två åren vill ta hem sina vinster.

– Men i det här läget finns det ingen på andra sidan som vill köpa och då finns det risk för en snöbollseffekt där börsen fortsätter att falla. Vi kan hamna i ett läge där investerarna springer åt samma håll och bitvis i panik, säger Bergkvist.

Stressade investerare

Börsoron får effekt på ekonomin som helhet först om hushållen börjar känna sig oroliga och hålla plånböckerna och om företagen får skäl att sluta investera, men det är för tidigt att säga om det finns risk för det, enligt Bergqvist.

– Det finns inte fog för att vara orolig för tillväxten och företagens vinster. Men globala investerare har haft en fantastisk resa upp – både obligationsmarknaden och börsen har gett god avkastning senaste åren, säger Robert Bergqvist och fortsätter:

– Nu går börsen ned och om du dessutom tror att inflationen kommer att gå upp och långa räntan höjs så förlorar du i obligationer också. Det gör investerare stressade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.