Foto: Christine Olsson/TT

Utbetalda skattepengar till bedragare troligen förlorade

Uppdaterad
Publicerad

Om bedragare utomlands lyckats få mångmiljonbelopp utbetalda av Skatteverket är pengarna sannolikt förlorade.

Myndigheten har tills nu inte känt till att den betalat pengar till bolag som figurerar i en bedrägeriutredning.

Flera bolag som förekommer i ansökningar till svenska Skatteverket om återbetalning av skatt på aktieutdelning misstänks ha deltagit eller utnyttjats i så kallade cum-ex-bedrägerier mot Danmark på 18 miljarder kronor.

Ulrika Vretendahl, som har till uppgift att företräda Skatteverket i rätten, medger att det ser bekymmersamt ut att företagen fick bifall.

– Ja, det kan man tycka, säger hon.

Tillsammans fick de 64 miljoner kronor från den svenska statskassan 2015. Pengarna, som gått till utlandet och kanske till skatteparadis, skulle troligen inte gå att få tillbaka ens om man försökte, anser såväl Ulrika Vretendahl som Torsten Fensby, expert på frågor om skatteflykt.

Kan inte omprövas?

Såsom lagen är skriven ser det dessutom svårt ut att återkräva pengar rent formellt även om man skulle kunna bevisa att de betalats ut felaktigt.

– Vi har förmodligen inga omprövningsmöjligheter, säger Ulrika Vretendahl.

Hon välkomnar därför att en utredning med förslag på ny lagstiftning om skatt på utdelning snart väntas vara klar.

I sju fall mellan 2016 och 2018 har de inblandade företagen fått avslag, eftersom den dokumentation som följt med ansökningarna inte har kunnat bevisa vad de har för hemvist, eller att de ägde de aktier de påstår sig ha betalat skatt för.

Och de fall som fått avslag kan kanske betraktas som misstänkta bedrägeriförsök, säger Vretendahl.

– De skulle kunna ses som försök till en cum-ex-variant, säger hon.

Skälet är att de som begärt återbetalning av skatt inte tycks ha varit berättigade till utdelning.

Avancerat upplägg

Cum-ex-affärer är komplicerad korttidshandel med aktier kring själva dagen för utdelningen, så att skattemyndigheter ska luras att tro att man äger en aktie just då, och därför har rätt att få tillbaka skatt på denna utdelning om man är skattskriven i ett annat land. Affärerna kan också kompletteras med förfalskade dokument.

Skatteverket har inte, förrän TT gjort sin granskning, i detalj känt till alla de företag och personer som figurerar i bedrägerihärvan med skatt på aktieutdelningar i Danmark. Verket har därför inte tidigare på eget initiativ kunnat söka i sitt system på alla som misstänks ha figurerat i svindeln.

De sju avslag som beslutades kom sedan Danmark, via den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, i januari 2016 allmänt varnat för cum-ex-upplägg. Skatteverket fick då upp ögonen för den här typen av bedrägerier.

Av tre avslag framgår att utbetalningar på 19 miljoner kronor stoppats.

Ulrika Vretendahl tycker att det är bra att cum-ex-bedrägerierna har kommit upp på bordet.

– Det visar att det finns ett problem som vi har gemensamt i de europeiska länderna. Jag tror att ett utökat samarbete oss emellan kommer att hjälpa till att stävja det här. Och det arbetet är påbörjat i och med det här, säger hon.

Rättad version: En tidigare version av denna text kunde tolkas som att samtliga bolag misstänks för bedrägeri. De har dock, enligt en stämning, medverkat till eller utnyttjats på olika sätt, i misstänkt svindel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.