Foto: TT

Utredning: Borätter kan falla i pris

Publicerad

Flera dramatiska förändringar föreslås för bostadsrätter. På onsdag presenteras bostadsrättsutredningen, som är ämnad till att stärka konsumentskydd. Bland annat ska föreningarnas ekonomi redovisas mer öppet och detaljerat, uppger SvD.

På onsdag presenterar utredaren Michael Koch flera förslag för att öka konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden. En rad förändringar kan komma att genomföras 2019, uppger Svenska Dagbladet.

Bland annat föreslås att nyckeltal måste presenteras i årsredovisningen, och ett förslag om skärpt syn på avskrivningar, alltså sparbehovet.

Samma avksrivningsregler som näringslivet

Sedan 2013 har föreningar inte längre möjlighet att skjuta på nästan alla sparbehov med så kallade progressiva avskrivningar – metoden förbjöds.

Idag vill utredaren Michaël Koch gå ännu längre, och tillämpa samma avskrivningsmetod som gäller inom näringslivet. Det innebär att husets kortlivade byggdelar, som stuprör, skrivs av snabbt, medan stommen kan skrivas av på lång tid.

50-årig underhållningsplan

Även producenter av nya bostadsrätter påverkas, då den ekonomiska planen – som idag inte är särskilt omfattande – bör utökas, enligt Michaël Koch, som vill att en teknisk underhållsplan ska ingå över 50 år.

Köpare av bostadsrätter ska inte se på det som en kortsiktig förvaltning.

”Ett sådant krav lyfter på ett tydligt sätt fram sambandet mellan föreningens långsiktiga hållbarhet och faktorer som direkt påverkar bostadsrättshavarnas personliga ekonomi, till exempel i form av höjda årsavgifter”, skriver utredaren.

LÄS MER: Svensk mäklarstatistik: Bostadspriser stannar av

Lågt föreningslån=högre värdering

Ytterligare en effekt av Kochs förslag, om de går igenom, är att månadsavgifter kommer stiga. Idag är avgifterna ofta för lågt satta, och det är ett välkänt problem att de ekonomiska planerna för nybildade föreningar ofta skönmålar framtidens kostnader.

Även skärpta krav på mäklare kan bli aktuellt, till exempel genom en skyldighet att i objektsbeskrivningen ange vad som ingår i bostadsrätten, som balkong eller terrass. Dessutom ska mäklare även informera om andelen av föreningslånet som en viss lägenhet ingår i. Enligt Koch kommer det påverka prissättningen på bostadspriser.

De som har lågt föreningslån får en högre värdering, medan de som har högt föreningslån blir lägre värderade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer