Var fjärde kommer att handla färre julklappar

Publicerad

Kanske blir det inte lika trångt i butikerna inför jul som vanligt. En ny undersökning visar att var fjärde svensk kommer att spendera mindre pengar på julklappar i år jämfört med förra året.

Det är en undersökning från banken SBAB som visar att mer än var fjärde svensk, 27 procent, planerar att lägga mindre pengar på julklapparna i år.

– En viktig anledning är krisen i Europa som nu har börjat smitta av sig även på Sverige. Det har kommit varsel från flera stora företag och det har ett viktigt signalvärde som säger att tuffare tider väntar. Det kan få fler att hålla hårdare i plånboken, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

Majoriteten av de 1026 personer som tillfrågats i undersökningen kommer att köpa julklappar till mellan tre och sex personer och spendera 100 till 500 kronor på varje klapp. 43 procent säger även att de kan tänka sig att avstå en julklapp och skänka pengarna till välgörenhet istället.


Handelns egen organisation, HUI research, spår däremot som vanligt att julhandeln kommer att slå rekord. De tror att den kommer öka med 1,5 procent från förra året och landa på 66 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.