Privatekonomen Ylva Yngveson saknar satsningar mot skyhög arbetslöshet bland utrikes födda i vårbudgeten. Foto: TT

Så blir budgeten för dig – bredband, barnbidrag och pensionärsskatt

Uppdaterad
Publicerad

Högre skatt för medel- och höginkomsttagare och sänkt skatt för pensionärer. Klassisk fördelningspolitik, kallar privatekonomerna regeringens vårbudget.

I dag lägger regeringen fram sin vårbudget. Det mesta är dock redan känt.

– Den största förändringen är att regeringen nu ger en skattesänkning till de som har en pension över 10.000 kronor men under 30.000 kronor, säger privatekonomen Annika Creutzer i SVT:s Gomorron.

Ett par hundralappar med till pensionärer

Pensionärer i denna grupp kommer få ett par hundralappar mer i månaden.

– Bortsett från några mindre skatteförslag blir det inte så stora förändringar. Man gör saker som inte spelar så stor roll för hushållen, säger den numer fristående privatekonomen Ylva Yngveson (som tidigare jobbat på Swedbank).

Det handlar inte om mer än någon eller ett par hundralappar upp eller ner, enligt de preliminära beräkningarna.

LÄS MER: Poliser och pensionärer vinnare i vårbudgeten

Ylva Yngveson saknar politiska förslag som kommer till rätta med de skyhöga skillnaderna i arbetslöshet mellan utrikes och inrikes födda.

– Det borde vara viktigare än de aviserade omfördelningarna, säger hon.

Merparten av förslagen till skatteförändringarna är mer av aviseringar för vad som komma skall. De skarpa förslagen väntas i höstbudgeten inför 2018.

– Det handlar om att få in pengar nu så man kan komma med ”godisbitar närmare valet”, säger Annika Creutzer.

Höjd löneskatt för medelinkomsttagare

Hög- och medelinkomsttagarna får höjd löneskatt eftersom brytpunkten för när den statliga skatten slår till inte räknas upp med inflationen. Det är tredje året i rad som regeringen tar till den åtgärden för att finansiera utgiftsökningar.

– Inte särskilt förvånande. Vissa grupper har fått det väldigt mycket bättre de senaste åren. Ingen kan snacka bort att breda löntagargrupper har fått ordentliga reallöneökningar och skattesänkningar, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Sänkt skatt för pensionärer

Pensionärerna får sänkt skatt, en grupp som inte hängt med ekonomiskt de senaste 10–15 åren. Då kommer skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer vara utraderad för inkomster upp till 14 000 kronor. På riktigt låga inkomster kommer en pensionär till och med betala mindre skatt än en löntagare med samma inkomst. Men på månadsinkomster på runt 30 000 kronor i månaden eller mer betalar en pensionär fortfarande 1 200 kronor mer i skatt varje månad än löntagaren.

Även förtidspensionärerna får sänkt skatt, en grupp som släpat efter ekonomiskt extra mycket.

– Fast grundproblemet är den låga uppräkningen av ersättningarna, säger Yngveson.

Långsam utbyggnad av bredband

Ett annat problem hon ser är den utlovade bredbandsutbyggnaden, som borde få en extra skjuts.

– Det finns en stor risk att man släcker ner det gamla nätet innan bredbandsutbyggnaden är klar. Det är en viktig demokratifråga, säger Yngveson.

Kan komma nyheter idag

Arturo Arques håller öppet för att regeringen kan ha sparat någon nyhet till på tisdag.

– Det har ju tidigare talats om höjt barnbidrag, men det har ännu inte kommit. Men kanske sparar regeringen krutet till i höst som blir sista höstbudgeten inför valet, säger han.

Barnbidraget på 1.050 kronor i månaden har legat stilla sedan 2006.

Några av de hittills kända förslagen:

 • Brytpunkten för statlig skatt räknas inte upp enligt lag. Höjd skatt, 150 kronor i månaden, för dem som tjänar runt 39 000 kronor i månaden och uppåt, 200 kronor mer på månadsinkomster på cirka 60 000 kronor och uppåt. Genomförs 2018.
 • Sänkt skatt för pensionärer, med som mest uppemot 200 kronor i månaden på pensioner runt 14 000 kronor i månaden. 2018.
 • Sänkt skatt för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning (förtidspension). 2018.
 • Höjd skatt för utlandsboende. 2018.
 • Ändrad miljöskatt på bilar. 2018.
 • Höjd skatt på bilförmån. 2018.
 • 105 miljoner till kommunerna för extra sommarjobb. 2017.
 • Flygskatt. 2018.

Några tidigare tagna beslut om ändrade skatter och ersättningar som inte ingår i budgeten, men som börjar gälla senare i år eller nästa år:

 • Höjd elskatt för hushåll i två steg, det första från 1 juli 2017. 2019 kommer elskatten ha höjts med cirka en tusenlapp per år och hushåll, en skatteväxling som ett led i att främst kärnkraftsindustrin får sänkt skatt.
 • Höjt underhållsstöd för äldre barn. 2018
 • Höjd garantiersättning för förtidspensionärer. 1 juli 2017.

Källa: Regeringen, Ylva Yngveson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet