Nära fyra av tio svenskar har ett privat pensionssparande. Men vid årsskiftet ändrades reglerna för denna sparform dramatiskt. Foto: TT

Värdelöst att pensionsspara – men få har ändrat sparform

Uppdaterad
Publicerad
Reglerna för privat pensionssparande har ändrats och har nu blivit ett dyrt sätt att spara pengar. Avdragsrätten har sänks så att den som sparar blir dubbelt beskattad. Men få verkar ha ändrat sparform, vilket innebär att miljontals svenskar riskerar att kasta pengarna i sjön.

Nära fyra av tio svenskar har ett privat pensionssparande. Men vid årsskiftet ändrades reglerna för denna sparform dramatiskt. Avdragsrätten sänktes från 12.000 kr till 1.800 kr, vilket innebär att alla pengar du sparar över 1.800 kr beskattas två gånger. Nästa år försvinner avdragsrätten helt och hållet.

– Det som händer är att du sätter av beskattade pengar, för att sen, när du väl ska ta ut den här pensionsförsäkringen, så blir du beskattad igen, säger Marcus Lindenius på Konsumenternas försäkringsbyrå. Traditionellt pensionssparande har med andra ord blivit ett mycket oekonomiskt sätt att spara pengar.

Få har ändrat sparform

Men få svenskar verkar ha ändrat sparform för sitt privata pensionssparande, trots att det nu är ett värdelöst sätt att spara pengar. Folksam har en stor del av marknaden för privat pensionssparande med över 240.000 pensionsspararkunder. Men bara en femtedel av dem har hittills sagt upp eller ändrat sina inbetalningar.

– Jag tror att det är så att man väntar in i det sista. Jag tror inte heller att man är medveten om beslutet. Även om det varit mycket om det i press och tidningar, så är man fortfarande inte medveten om att avdragsrätten minskar, säger Matz Glenhage på Folksam.

De nya reglerna gäller inte alla. Egenföretagare eller anställda vars arbetsgivare inte betalar tjänstepension har rätt att göra avdrag på upp till 35 procent av inkomsten eller 445.000 kronor per år.

Ont om tid

Något som gjort det svårt för alla konsumenter är att tiden från det att beslutet kom tills att det börjar gälla varit knapp. Den 3 december röstade riksdagen igenom den nya avdragsreglerna som började gälla redan vid årsskiftet.

– Kort om tid, otroligt kort om tid för den enskilda konsumenten. Och så även för branschen. Bolagen ska ju nå sina kunder på väldigt kort tid, säger Marcus Lindenius på Konsumenternas försäkringsbyrå.

”Nappa inte på första bästa”

På Konsumenternas försäkringsbyrå uppmanar de nu alla kunder att se över sitt pensionssparande. Marcus Lindenius har framför allt två råd till alla pensionssparare.

– För det första, säkerställ att du inte sätter av mer än 1.800 kronor under det här året. Och för det andra, om du vill spara vidare på något sätt, så nappa inte på det första bästa alternativet. För nu är det många som vill ge goda råd. Så ta dig lite tid att fundera kring vilket som passar sig bäst. Och ifrågasätt det rådet du får, säger Marcus Lindenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer