Akuta kriser i fokus när Världsekonomiskt forum i Davos inleds

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen samlas beslutsfattare inom näringsliv och politik i schweiziska Davos för att diskutera de globala ekonomiska utmaningarna när den årliga konferensen Världsekonomiskt forum inleds. Och det är framför allt de akuta kriserna som står högt upp på agendan.

– Jag skulle säga att inflationen och energikrisen har tagit sig upp på agendan i hela världen, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Cirka 600 företagsledare och 50 stats- och regeringschefer väntas delta i den fem dagar långa konferensen, som arrangeras fysiskt för första gången sedan coronapandemin utbröt 2020.

På deltagarlistan står bland annat Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Spaniens, Sydkoreas, Polens och Filippinernas ledare. Därtill deltar 56 finansministrar, 19 centralbankschefer, 30 handelsministrar och 35 utrikesministrar i konferensen. Däremot saknas en rad världsledare, däribland Joe Biden, Xi Jinping, Emannuel Macron, Rishi Sunak och Lula da Silva.

Ryssland deltar inte i konferensen över huvud taget, eftersom Världsekonomiskt forum har brutit alla band med landet och portat det sedan dess anfallskrig i Ukraina inleddes i februari. Ukraina väntas dock ha företrädare på plats, bland annat i form av landets första dam Olena Zelenska.

”Samarbete i en splittrad värld”

Temat för årets konferens är ”Samarbete i en splittrad värld” och diskussionerna väntas särskilt att fokusera på avmattningen i den globala ekonomin. Inflationen sköt i höjden när världen åter öppnade upp efter coronapandemin och steg ytterligare när Ryssland invaderade Ukraina, vilket har drivit upp livsmedels- och energipriserna. Även om inflationen har börjat mattas av i stora ekonomier som USA och i Europa är den fortfarande smärtsamt hög.

Klimatförändringarna och de ekonomiska följderna av dessa väntas också stå högt upp på agendan, bland annat energiomställningen från fossila bränslen till ren energi.

– Jag skulle säga att inflationen och energikrisen har tagit sig upp på agendan i hela världen. Normalt sett så pratas det väldigt mycket om klimatkrisen och hur man ska få utvecklingsländer att komma ikapp. Men nu är det de här akuta kriserna som framför allt är på agendan, säger Alexander Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.