”Vi kan inte gå i pension”

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstskillnaderna i USA har ökat kraftigt de senaste årtionden – även under Barack Obama tid som president. USA:s rikaste procent står numera för nästan en fjärdedel av hela USA:s inkomster.

Södra Bronx i New York har definierats som USA:s fattigaste område. Ingen annan stans i landet bor lika många människor som lever under fattigdomsgränsen. På 147:e gatan finns små matbutiker vägg i vägg med hus med igenspikade fönster och slitna fasader. Men det är livfullt på gatan i skymningen. En brandpost har öppnats och vattnet sprutar ut över gatan för att människor ska få lite svalka. Värmen och luftfuktigheten är plågsam.

Alla vi pratar med har åsikter om inkomstskillnaderna.

– Vad de har gjort är att de trasat sönder det amerikanska folkets samhällsväv. Det finns inga arbeten här, det finns ingen medelklass, den försvinner, det finns ingen arbetarklass, säger Tamara Baker-Rivera som jobbar som socialarbetare i området.

– Stora företag fortsätter att göra stora vinster och miljonärer blir rikare och rikare eftersom deras företag överlever för att de flyttar all tillverkning till länder utanför USA, säger hon.

För att överleva tvingas många skaffa ett andra jobb. Läraren Carmen Skriane och tre kolleger tog ut sina pensionspengar i förskott och startade en snabbmatsrestaurang. De jobbar efter skoldagen, sex-sju dagar i veckan.

– Arbetarklassen måste jobba livet ut. Vi kan inte gå i pension.

En procent äger 40 procent

Bland orsakerna till de ökande inkomstskillnaderna finns sänkta skatter och finans- och skuldkrisen.

Värst drabbade är de med afrikansk och latinamerikansk bakgrund. Deras förmögenhet är bara en sjättedel av de vitas.

Den rikaste procenten i USA står numera för cirka en fjärdedel av landets totala inkomster men när det gäller förmögenhet är skillnaderna ännu större. En procent äger 40 procent av nationens förmögenhet.

Tittar man närmare på hur ägandet ser ut är fördelningen än mer skev. Topp-procenten äger nästan hälften av landets aktier, fonder och obligationer. Medan den nedersta delen bara äger cirka 0,5 procent.

Trots Obamaregeringens ambitioner att minska inkomstskillnaderna har den inte gjort det. De har inte ökat lika snabbt de senaste åren jämfört med vad de gjorde under president George Bush.

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare i USA jämfört med något annat västland sedan 1960.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.