Swedbanks chefsekonom Anna Felländer. Foto: TT

Börsras i Kina kan få spridningseffekter

Uppdaterad
Publicerad

Oron över Shanghaibörsens ras är överdriven, enligt Swedbanks bedömning. Men samtidigt flaggar man för vilka spridningseffekter turbulensen på marknaden kan få.

Greklandskrisen ligger bakom oss och var mer isolerad än förutspått. Men nu sätter istället Kina världens börser i gungning.

– Det kinesiska börsfallet har att göra med avmattningen i den kinesiska ekonomin, deprecieringen av valutan (minskning av valutans värde reds. anm.) och råvaruprisfallet. I dagsläget tror jag att det finns en överreaktion på en tidigare övervärderad börs, säger Swedbanks chefsekonom Anna Felländer.

Kina börsras

Kursnedgången i Shanghai har följts av kraftiga börsras runt om i världen. Felländer beskriver oron på marknaderna som ett flockbeteende.

– Den här oron speglar inte vår bild av den underliggande utvecklingen av den kinesiska ekonomin. Just nu är det skakigt och nervöst, och som alltid förstärks de här rörelserna.

– Vi tror att man från kinesisk sida har verktyg att parera det här.

”Oro över spridningseffekter”

De stora frågetecknen är nu om den kinesiska ledningen griper in och stimulerar ekonomin, och om USA:s centralbank Federal reserve (Fed) väljer att höja styrräntan i september och december, säger Felländer.

– Råvaruprisfallet, den dämpade kinesiska ekonomin och om Fed höjer styrräntan i september kan det skapa en ond spiral bland tillväxtekonomierna. Vi tror att Kina kan parera det här, men kan andra tillväxtekonomier som är beroende av Kina göra det?, säger Felländer, och nämner Brasilien och alla asiatiska länder som får sin valuta stärkt när Kinas ledning låter valutan depreciera.

Mångas sparande ligger på börsen, ska vi vara oroliga?

– Det finns risk för spridningseffekter. Men för Kinas del tror jag att det är en överdriven oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina börsras

Mer i ämnet