Vinstkross men orosmoln för Volvo: ”Kan inte leverera”

Publicerad

Lastbilstillverkaren Volvo krossar marknadens förväntningar. Vinsten för tredje kvartalet steg kraftigt – trots orosmoln.

– Men deras största problem är att de inte kan leverera så mycket som kunderna vill ha. De är ett bra exempel på det som inte fungerar nu i världsekonomin: det är brist på komponenter, säger Kristina Lagerström, SVT:s ekonomikommentator, i Morgonstudion.

Lastbilstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 9 433 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 7 640 miljoner kronor samma period året före. Snittprognosen för vinsten före skatt låg på 8 954 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

– Det är ett starkt kvartal med bra lönsamhet. En marginal på elva procent, trots en stökig situation med leveranser, säger vd Martin Lundstedt till TT.

Kvartalet påverkades dock av brist på halvledare, andra komponenter, och fraktkapacitet vilka resulterade i produktionsstörningar och ökade kostnader, konstaterar Martin Lundstedt.

– Det är tufft och vi har haft störningar. Så stark efterfrågan som vi har så kommer vi hela tiden spänna bågen tills den brister, annars gör vi inte vårt jobb för att möta den här efterfrågan.

Komponentbrist en flaskhals

Orderingången för kvartalet gällande antalet lastbilar sjönk också, från 57 530 till 51 118. Framförallt i i Europa märks detta genom ett tapp på 34 procent. Även i Sydamerika ser man en kraftig nedgång (48 procent) medan den viktiga nordamerikanska marknaden rör sig i den andra riktningen (upp 75 procent).

– Vi gör fel om vi inte pressar systemet så mycket som möjligt. Det är viktigt för oss att vara med på en så viktig marknad, nära kund och nära leverantörerna. Sen har vi sagt att vi guidar för en bättre totalmarknad, upp mot 300 000 fordon, säger Martin Lundstedt.

Den stora flaskhalsen är olika typer av komponenter, delvis frakt, säger han.

– När det gäller komponenter ska vi komma ihåg att halvledare inte bara handlar om en leverantör. Vi ligger nära och att ha bra flexibilitet har vi lyckats bra med.

”Fraktsystemet i världen har kollapsat”

Volvo visar en högre vinst än vad aktieanalytikerna hade förväntat sig, enligt Kristina Lagerström, ekonomikommentator på SVT Nyheter. Bristen på komponenter, främst halvledare, innebär dock fortsatt ett stort problem.

– Det är svårt att öka produktionen, men efterfrågan har ökat, säger Kristina Lagerström.

– Sedan har fraktsystemet i världen kollapsat. Förra våren började man bunkra för att man trodde att inget skulle komma fram, att gränser skulle stängas och så. Men det hände inte på det sättet. Nu däremot, när man kört runt varor på ett sätt som inte var normalt, så befinner sig fartyg och containrar på fel ställen. Saker kommer inte i tid vilket skapar problem för Volvo också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.