Börsbolagen Volvo och Telia ökar sina vinster tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Foto: Fredrik Sandberg, Lise Åserud/TT

Vinstökning för börsbolagen – superkvartal för Volvo

Publicerad

Volvo, Telia och låsjätten Assa Abloy ökar sina vinster tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Telia aviserar även omstuktureringar.

Telia redovisar en vinst före skatt på 3 234 miljoner kronor för tredje kvartalet 2018. Det kan jämföras med vinsten på 1 072 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 3 381 miljoner kronor, vilket innebär att vinsten tredje kvartalet blev något lägre än förväntat, enligt TT som hänvisar till Reuters sammanställning.

Omstruktureringar

Kostnaderna i Sverige har inte kunnat tryckas ned så mycket som Teliachefen hade hoppats. I somras köpte Telia TV4 och CMore för 9,2 milljarder kronor.

– Lönsamheten på Sverige går ner i kvartalet. Vi ligger lite efter kostnadsprogrammet när det gäller Sverige, säger Johan Dennelind.

Till årsskiftet väntas omstruktureringar i den svenska organisationen.

– Det är cirka 500 personer. Det gör att vi kan ta ut ännu mer samordningsvinster på gruppnivå, säger Teliachefen.

Det handlar om att en del av den svenska verksamhetens produkter, plattformar och system flyttas in i koncerngemensamma produktionsmiljöer i Sverige.

I en tidigare version rapporterade TT och SVT felaktigt att tjänsterna skulle bort från Sverige. Tjänsterna flyttas från Telia Sverige till koncerngemensamma enheter i Sverige.

Volvo ökar

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 9 698 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med en vinst på 6 917 miljoner kronor samma period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 9 197 miljoner kronor, enligt TT.

Koncernchefen Martin Lundstedt tror att bolaget har mycket mer att ge.

”Även om detta är det bästa tredje kvartalet hittills för koncernen, så betyder det inte att vi har uppnått vår fulla potential. Det finns mer att göra för att förbättra lönsamheten och kassaflödet. Ett nyckelområde är att öka vår serviceaffär”, skriver han i rapporten.

Assa Abloy

Låsjätten Assa Abloy redovisar en vinst före skatt på 3 221 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 2 910 miljoner kronor motsvarande period 2017.

Värmen sänkte Husqvarna

Husqvarna, som bland annat gör gräsklippare och motorsågar, redovisar en rörelseförlust på 124 miljoner kronor för tredje kvartalet 2018. Det kan jämföras med en vinst på 433 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer