Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VM-rättigheter i Qatar drar in mångmiljardbelopp till FIFA

VM-rättigheter i Qatar drar in mångmiljardbelopp till FIFA

Publicerad

Fem miljarder människor väntas följa fotbolls-VM som går av stapeln i Qatar. Svenska tv-bolag betalar dyrt för rättigheterna – pengar som går till Internationella fotbollsförbundet, Fifa.

27 miljarder kronor. Så mycket förväntas sändningsrättigheterna för VM dra in till Fifa – rättigheter som står för 56 procent av Fifas intäkter under VM. SVT och TV4 är de svenska tv-bolag som kommer att visa matcherna, men de avslöjar inte vad prislappen landar på.

Johan Esk är sportkrönikör på Dagens nyheter och tycker att det är viktigt att fundera över vilka mästerskap Sverige köper in framöver och vad man säger till publiken.

– Det är noterbart att rättigheterna köptes efter att det stod klart vilket land som skulle vara värdland för mästerskapet. Diktaturen vill ha ut bilden av sitt land i världen och utan tv-sändningar vore det helt omöjligt.

Hur tror du tv-tittandet påverkas?

– Både bekanta och läsare säger att de inte kommer titta, men Sverige spelar ju inte heller. Intressant är hur den danska publiken agerar. Kommer det firas i parker och fontäner när Danmark vinner? Det blir spännande att se, säger han.

Dyraste mästerskapet någonsin

Fifa står för en del utgifter kopplade till mästerskapet såsom prispengar, domare och logistik. Men de stora utgifterna inför ett VM som att bygga arenor och hotell finansieras av just värdlandet.

Qatars nota för att anordna VM är hisnande i jämförelse med tidigare värdländers. Över 200 miljarder dollar beräknas ha lagts på bygge av arenor, tunnelbana, flygplats och hotell – något som man tror ska gynna Qatars ekonomi även i framtiden.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”VM i sportswashing” på SVT play.

VÄRDLÄNDERS VM-NOTA GENOM TIDERNA

Qatar 2022: 220 miljarder dollar

Ryssland 2018: 11,6 miljarder dollar

Brasilien 2014: 15 miljarder dollar

Sydafrika 2010: 3,6 miljarder dollar

Tyskland 2006: 4,3 miljarder dollar

Sydkorea & Japan 2002: 7 miljarder dollar

Frankrike 1998: 2,3 miljarder dollar

USA 1994: 0,5 miljarder dollar

Källa: Front office sports

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.