Foto: TT

Volkswagen stoppar försäljning i USA

Uppdaterad
Publicerad

Tyska fordonsjätten Volkswagen riskerar mångmiljardböter för att ha bluffat med utsläppsdata. Bolagets aktie har i dag rasat med 20 procent på börsen och nu stoppar VW försäljningen i USA av de utpekade modellerna.

Raset innebär att ett börsvärde på omkring 90 miljarder kronor utraderades.

Börsraset kom efter beskedet om att närmare en halv miljon bilar återkallas från amerikanska återförsäljare.

Detta efter att amerikanska miljömyndigheterna slagit ner på den tyska biljätten, då man upptäckt att mjukvaran i flera bilmodeller gav falska uppgifter om kväveoxider i avgaserna.

Dieselbilarna ska automatiskt ha minskat kväveoxiderna under kontroller för att ge sken av att bilarna klarar sig under gränsvärden.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg kan bilarna släppa ut så mycket som 10-40 gånger så mycket som de tillåtna nivåerna när de körs som vanligt på vägarna.

Stoppar försäljning

Nu stoppar Volkswagen helt försäljningen av fyrcylindriga dieselbilar i USA, säger en talesperson för företaget till AFP. De aktuella modellerna stod för 23 procent av den totala försäljningen av Volkswagen-bilar i USA i augusti.

Det handlar om 482.000 bilar av märket Volkswagen Jetta, Beetle, Golf, Passat och Audi A3 under modellåren 2009-2014.

I förlängningen hotar också böter på 18 miljarder dollar, motsvarande 150 miljarder kronor, uppger den amerikanska miljömyndigheten (EPA).

Volkswagens vd, Martin Winterkorn, skriver i ett uttalande på företagets hemsida att man tar upptäckten på ”största allvar” och lovar att Volkswagen ska tillsätta en extern utredning.

”Vi kommer att samarbeta fullt ut med de ansvariga myndigheterna, med transparens och brådska, för att tydligt, öppet och fullständigt ta fram alla fakta i det här fallet”, skriver Winterkorn.

Kontroller i Tyskland

Samtidigt har den tyska regeringen begärt information från biltillverkare för att kontrollera så att de inte fuskat på samma sätt.

– Vi förväntar oss trovärdig information så att transportmyndigheten (KBA) kan utreda om liknande manipulering has ägt rum i Tyskland eller i Europa, säger en talesperson för miljödepartementet, enligt AFP.

Det ska dock i nuläget inte finnas några indikationer på att liknande fusk förekommit i Europa, enligt tyska myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet