SVT har gått igenom dokument som gäller Nordkalks användning av det utländska avfallsbränslet Qlyte. I dem står det att det redan från 2010 har orsakat för höga utsläpp av cancerframkallande dioxiner. ”Det är inget farligt i det där. Det är papper och plast”, säger Nordkalks platschef Susanne Åhlström Dahl. Foto: SVT

Eldar utländskt avfall – släpper ut cancergifter

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan i dag avslöja ytterligare en skandal i spåren av det importerade avfallet. En fabrik har under flera år eldat stora mängder utländska sopor som de vet ger för höga utsläpp av cancerframkallande ämnen.

På Nordkalks fabrik i Köping ligger ett grått damm över hela området. Dammet kommer från kalksten. I en enorm ugn bränns stenen så att den bland annat kan användas till papperstillverkning.

För att värma ugnen har de sedan 2010 importerat ett bränsle gjort på sopor från Nederländerna. Bränslet heter Qlyte och ser ut som grå pellets.

#sopgranskning

– Du skulle kunna äta den om du var hungrig, det är inget farligt i det där. Det är papper och plast, säger Nordkalks platschef Susanne Åhlström Dahl till SVT Nyheter när hon visar oss runt på anläggningen.

– De är så fruktansvärt naiva. Jag skulle aldrig i mitt liv äta det där, säger Torleif Bramryd, professor i Miljöstrategi vid Lunds universitet.

Kommunen polisanmälde utsläppen

SVT har gått igenom en stor mängd dokument som gäller Nordkalks användning av det utländska avfallsbränslet Qlyte. I dem står det att det redan från 2010 har orsakat för höga utsläpp av cancerframkallande dioxiner.

– Vi pratar om nanogram per kubikmeter, så det är väldigt små mängder, säger Susanne Åhlström Dahl.

Köpings kommun är tillsynsmyndighet, de håller inte med om att utsläppen är små.

– Nordkalk har vid många tillfällen inte klarat gränsvärdet för dioxiner, överskridandet har många gånger varit betydande, skriver Köpings kommun in ett dokument från 2013 som SVT tagit del av.

Kommunen går så långt att de polisanmäler utsläppen. De skriver:

”Miljökontoret anser att bolagets utsläpp till luft skulle kunna orsaka en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse”.

I dokumenten kan vi läsa att utsläppen ibland varit så höga som 43 gånger mer än gränsvärdet. Kommunens polisanmälan lades ned eftersom utsläppen vid den tidpunkten inte var straffsanktionerade.

–Den lagstiftning som gällde då var inte lika tydlig i sina konsekvenser som den är nu, säger Susanne Åhlström Dahl.

Tog hem ytterligare bränsle

Mellan åren 2010 och 2013 eldar Nordkalk upp 14 000 ton Qlyte. Kommunen konstaterar vid sina inspektioner att utsläppen hör ihop med en mer regelmässig användning av avfallsbränslet.

Trots att Nordkalk blev polisanmälda och att kommunen gång på gång bett dem att sluta elda Qlyte tog de en månad efter anmälan hem ytterligare en hel båtlast med samma bränsle. Det visar dokument från Naturvårdsverket.

– Vi fick fortsätta göra försök för att se om vi klarar gränsvärdena och då ansåg vi att vi behövde ha mera bränsle, säger Susanne Åhlström Dahl.

Nordkalk proveldar än idag. Vid flera av provtillfällena har de återigen släppt ut dioxiner.

Det här kan skada människors hälsa, du är högst ansvarig. Hur försvarar du det här?

– Jag delar inte den uppfattningen. För att det är inte så. Mätningarna är stickprov, det kan man inte extrapolera, säger Susanne Åhlström Dahl.

Qlyte marknadsför sitt bränsle med att det är ett billigt alternativ i jämförelse med andra alternativ. Men Nordkalk menar att anledningen till att de använder Qlyte är en annan. 

– Det viktiga för oss är att vi vill komma bort från fossila jungfruliga bränslen, det är en miljöfråga, säger Susanne Åhlström Dahl.

Det är dioxiner

Dioxiner är mycket skadliga och kan orsaka cancer. De är extremt långlivade och har egenskaper som gör att de lätt tas upp och ansamlas i kropparna hos människor och djur. Dioxiner bildas vid förbränning av till exempel avfall.

Källa: Naturvårdsverket och WHO.

TIPSA OSS

Vet du mer om det här? Eller känner du till någon annan miljöskandal? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sopgranskning

Mer i ämnet