Foto: Scanpix

Elever får för få undervisningstimmar

Publicerad

Skolor får kritik för att eleverna får för få lektioner.
Nu vill utbildningsminister Jan Björklund återinföra timplanen på gymnasiet.

– Det är oansvarigt av kommuner och friskolor att dra ned på lektionerna, säger Björklund (FP) till TT.

Han vill ha tuffare regler och har tidigare föreslagit att grundskolans timplan ska stadieindelas. Nu vill han även införa striktare regler för gymnasiet.

– Jag vill att det ska återinföras en robust timplan i stället för den flummiga poängplan som infördes på 1990-talet, säger han.

I dag finns inga krav på hur många lektioner en gymnasieelev ska ha. Den mer flexibla poängplanen har, enligt Björklund, blivit ett sätt att dra ned på lektioner för att spara pengar.

Orsaken till utspelet är att mer än sex procent av alla grundskolor varje år kritiseras av Skolinspektionen för att eleverna får för lite undervisningstid. Gymnasierna är ännu sämre, skriver Sydsvenskan.

Om även gymnasieskolan får en timplan kan Skolinspektionen använda sanktioner, till exempel vite.

– Jag vill ha sanktioner och det blir det med automatik om man inför en riktig timplan, säger Björklund.

Än så länge har han inte stöd för nya regler av andra partier, men hoppas att en rapport han har beställt från Skolverket ska ge argument svart på vitt. Rapporten ska vara klar i slutet av mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer