Kullagymnasiet funderar nu på att införa obligatoriska drogtester för elever som ska ut på praktik. Foto: Helena Landstedt/TT

Elever utbildas i att säga nej till droger

Uppdaterad
Publicerad

Var femte manlig gymnasieelev i Höganäs säger sig ha tagit narkotika. I ett nytt projekt har eleverna utbildats i att tacka nej till droger.

Ungdomar i Höganäs vittnar om att de allt oftare blir erbjudna narkotika och polisen har hört att ungdomar förvarar narkotika på skolor, för att slippa bli upptäckta av sina föräldrar. Situationen är alarmerande och var femte manlig gymnasieelev säger sig ha använt droger, medan det 2012 var knappt var tionde, enligt Region Skånes senaste enkätundersökning. Därför bestämde sig myndigheter i Höganäs att dra igång ett pilotprojekt på Kullagymnasiet för ett år sedan.

TV: Sehela inslaget här

Så har man arbetat

Narkotikahundar har sökt igenom skolan i jakt på droger och både personal och elever har utbildats i hur narkotika påverkar kroppen.

– Vi har inte försökt skrämma ungdomarna, utan bara presentera fakta, något som eleverna sagt att de saknar, säger rektor Petra Arnekull.

”Lärde mig nya saker”

Projektet är nu avslutat och även om man inte kan se att narkotikaanvändningen minskat har projektet haft andra vinster.

– Många säger att de nu har kunskap och känner sig stärkta i att våga säga nej till droger, säger Petra Arnekull.

– Man lärde sig nya saker och jag tycker utbildningen var bra, säger eleven Charlie Lindestam.

Kullagymnasiet funderar nu på att införa obligatoriska drogtester för elever som ska ut på praktik eller delta i internationella utbildningar. En ny drogpolicy i kommunen kommer att tas fram och projektet kommer att utvecklas.

– Eleverna efterlyser att vi ska fortsätta med föreläsningarna. Och vi kommer ta projektet vidare till grundskolorna, säger ungdomssamordnaren i Höganäs kommun Johanna Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.