En konstnärs tolkning av hur livet kring en röd dvärg kan tänkas te sig. Foto: Illustration: David A. Aguilar (CfA)

En andra jord – närmare än du tror

Uppdaterad
Publicerad

Sannolikheten att det finns en planet som liknar jorden i vårt närmaste rymdkvarter är större än vad forskarna tidigare vågat drömma om.

Det är amerikanska forskare som har gjort en uppskattning av hur många jordliknande planeter det borde finnas i vår galax. Främst har forskarna tittat på planeter kring så kallades röd dvärgar.

Röda dvärgar är stjärnor som är mycket mindre och ljussvagare än vår egen sol. Dessa må vara små och svåra att upptäcka från jorden – men faktum är att tre av fyra stjärnor i vår galax är röda dvärgar, och det finns minst 75 miljarder i Vintergatan.

Det som forskarna i sin nya studie har gjort är att gå igenom alla observationer av röda dvärgar som har gjorts av rymdteleskopet Kepler, och identifierat vilka som kan tänkas ha en jordliknande planet i omloppsbana.

Kanske så när som 13 ljusår bort

Enligt forskarna visar resultaten att statistiskt sett så borde ungefär sex procent av galaxens alla röda dvärgar ha åtminstone en planet i ungefär samma storlek som jorden – och forskarna uppskattar att den närmaste skulle kunna finnas bara 13 ljusår bort.

– Vi trodde att vi skulle vara tvungna att söka väldigt långt borta för att hitta en jordliknande planet. Men nu börjar vi inse att en andra jord troligen finns i vårt egen kvarter, och bara väntar på att bli upptäckt, säger Courtney Dressing, en av forskarna bakom studien, till sciencedaily.com.

Eftersom röda dvärgar lever mycket längre än stjärnor som vår sol så väcks den spännande tanken att eventuellt liv på en sådan planet skulle kunna vara mycket äldre än livet på jorden, som är cirka 3,5 miljarder år. Kanske kan sånt liv vara så gammalt som tio miljarder år, spekulerar forskarna.

Studien kommer att publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Astrophysical Journal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.