Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders W Jonsson (C): ”Det ska inte saknas pengar för att de ska kunna komma tillbaka med full kraft till sjukvården.” Foto: TT / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

En halv miljard kronor i stöd till vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna beslutat om en ändring i höstbudgeten. En halv miljard kronor ska gå till regionerna och kommunerna för att stötta all den personal som arbetat med coronarelaterade patienter.

Det har kommit flera signaler om att personal inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorgen drabbats hårt av coronapandemin.

– Tanken med de här pengarna är att det ska finnas gott om resurser för att stötta den personal som behöver samtalsstöd, hjälp att komma igenom posttraumatiskt stressyndrom och andra saker som ju drabbar personal som arbetar med att hjälpa mycket svårt sjuka personer, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.

”En etisk stress”

Coronapandemin och isoleringen av insjuknade har satt personalen i en etisk stress, menar Anders W Jonsson.

– Den här stressen man upplever när mycket svårt sjuka personer inte kan ha anhöriga i närheten. Där man kanske får hjälpa en svårt sjuk människa att ta farväl av sina barn via en mobiltelefon, det är den typen av etisk stress som gör att alldeles för många har farit väldigt illa.

– Och då ska det inte saknas pengar för att de ska kunna komma tillbaka med full kraft till sjukvården. 

Minst 100 000 kronor till kommunerna

Redan i december ska dessa pengar betalas ut. Det rör sig om totalt en halv miljard kronor där 350 miljoner kronor kommer gå till regionerna och 150 miljoner kronor till kommunerna. Varje kommun kommer att få minst 100 000 kronor, berättar Anders W Jonsson.

– Det här kommer vara ett rejält ekonomiskt tillskott för att kommuner och regioner. Skulle det visa sig att kostnaderna blir större, då får vi ta en ny diskussion kommande år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet