Energisnåla bilar med låga utsläpp

Publicerad

Definitionen på vad som är en miljöbil kan skilja sig. Dels mellan länder men också mellan olika platser i Sverige.

Kännetecknande för de flesta miljöbilar är dock att de är energisnåla, har låga utsläpp av koldioxid och miljö- och hälsofarliga ämnen och därmed har låg klimatpåverkan.

Skillnader i landet
I Stockholm räkans bl.a elbilar, hybridbilar och bilar som till största del drivs med bio- eller naturgas.

Definitionen i Malmö och Göteborg skiljer och omfattar bl.a. även bensin- och dieselbilar som förbrukar extremt lite bränsle.

Enligt en förordning från regeringen måste en viss andel av de personbilar som köps in av statliga myndigheter vara miljöbilar, Det som då räknas som miljöbilar är etanolbilar, natur- och biogasbilar samt bensin- och dieseldrivna bilar som släpper ut max 120 gram koldioxid per kilometer, vilket motsvarar ca 5 liter bensin per 100 km.

Ford miljöbäst i år
Föreningen Gröna bilister, som strävar efter att få en mer miljöanpassad utveckling av trafiken, utser varje år de miljöbästa bilarna.

Två versioner av Ford Focus med etanoldrift toppar årets lista. Därefter följer Volvos modeller S 40 och V50. Förutsättningen för placeringarna är dock att de verkligen körs på etanolbränslet E 85 och inte på bensin som också är tekniskt möjligt.

Bästa gasbil är enligt Gröna bilister Fiat Punto. Men när det gäller gasbilarna beror mycket på vilken typ av gas som används. Endast i Östergötland, Stockholm och Uppsala kan bilisterna tanka ren biogas. Resten av landet får hålla tillgodo med fossil naturgas med betydligt större miljöpåverkan.

Kraftigt uppåt under året
Miljöbilar utgjorde drygt 4 procent av nybilsförsäljningen år 2005 och försäljningen har ökat kraftigt under året.

Hittills i år har det registrerats 27.022 miljöbilar vilket är en uppgång med 245 procent, enligt bilindustriföreningen Bil Sweden.

Källa: Nationalencyklopedin, Gröna bilister, Bil Sweden, Miljöfordon
Tove Hanell, SVT Text & Webb

• Begreppet ”alternativa drivmedel” används vanligen om bränslen som utgör ett alternativ till dieselolja och bensin. De vanligaste alternativen globalt är naturgas och gasol (LPG).

• Begreppen ”förnybara drivmedel” och ”biodrivmedel” syftar på bränslen som framställs från biologiska råvaror istället för fossila. Vanligast förekommande idag är RME från rapsolja och andra estrar från vegetabiliska oljor.

• Naturgas är ett alternativt drivmedel men inte förnybart. Vätgas är ett alternativt drivmedel som kan framställas både från fossila råvaror och förnybara. I det senare fallet är det också ett biodrivmedel.

www.miljöfordon.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer