Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rickard Nordin (C), talesperson klimat- och energifrågor Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Riksdagspartierna delade om MP:s etanolbilsförslag

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kunde SVT berätta att Miljöpartiet föreslår att det ska införas en bygg om-bonus för bensinbilar till miljöbilar som kan gå på etanol.
Stödet för förslaget i riksdagen är däremot oklart: V, KD och C ställer sig positiva till den typen av stöd, medan M och SD ger tummen ner.

MP:s bygg om-bonus är inte unik. Det återfinns liknande idéer i  exempelvis Vänsterpartiet, som är positivt till MP:s förslag.

– Det tycker vi är jättebra! Vi har lagt ett liknande förslag i vår budget för en konvertering av bensinbilar. Även om vi tror att elektrifiering är lösningen för omställningen av fordonsflottan, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V).

KD enades under rikstinget nyligen om ett liknande förslag. I ett mejl till SVT skriver partiet att:

“Det mest effektiva sättet att minska utsläppen från många personbilar är att konvertera motorn så att den kan köras på E85 eller rena biobränslen. Vi föreslår därför att en bonus införs för konvertering av befintliga bensin- och dieselfordon till biogas, etanol eller biodiesel HVO”

Centern stödjer idén

Centerpartiet stödjer idén att konvertera bensindrivna bilar till miljövänligare bilar, men ser hellre att kostnaden för det ingår i ”det gröna avdraget”.

– Miljöpartiets förslag om att förbättra möjligheten till konvertering av bensinbilar är bra och det är något vi föreslagit tidigare. Däremot har vi en annan lösning på detta. Vi vill att kostnaden för konverteringen ska ingå i det gröna avdrag för mer klimateffektiv teknik som enligt Januariavtalet ska införas nästa år, säger Rickard Nordin talesperson för Centerpartiet i energi- och klimatfrågor.

M och SD negativa

Moderaterna tror på elektrifiering av fordonsflottan genom fler laddstolpar för personbilar och utbyggnad av elvägar för tunga fordon, och kommer inte att ge stöd åt MP:s förslag.

– Vi har inget sådant förslag och ser inte ett behov av det i dagsläget heller, säger Louise Meijer talesperson för Moderaterna inom miljö- och klimatpolitik.

Även Sverigedemokraterna är negativa till idén och säger till SVT att “Det är ett mycket dåligt förslag”.

– Oavsett om en bil drivs med bensin eller E85 så är utsläppet av koldioxid ur avgasröret i princip oförändrat. De förnybara drivmedel som regeringen nu tvingar in i systemet har en mycket tveksam positiv återverkan på klimatet och en mycket stor andel är tillverkade från icke önskvärda råvaror, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson hos Sverigedemokraterna.

L vill analysera

Liberalerna skiriver i ett mejl att de ”Generellt är vi som liberaler emot olika former av stöd och subventioner vilket även skulle omfatta att ge stöd till privatpersoner för att bygga om sina bilar”. Men att mer behövs göras för att minska utsläppen och att förslaget därför ska analyseras.

Socialdemokraterna har valt att inte kommentera MP:s förslag då de hänvisar till att de sitter i regeringsställning med partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer