Lina Baldenäs kämpade för sänkta vårdköer, och fick resultat, innan hon avled av sin cancer. #dinröst har påverkat på många områden, bland annat inom äldrevården. Foto: SVT/TT

Så blev #dinrösts granskningar

Uppdaterad
Publicerad

Under ett halvår har SVT:s valsatsning #dinröst fokuserat på de politikområden som ni pekat ut som de viktigaste. En granskning som lett till mängder av inspel från er och fått flera politiska konsekvenser.

SVT:s projekt #dinröst har med hjälp av er tittare granskat och kartlagt problem inom en rad olika områden. Det började med vården och den starka berättelsen om cancersjuka Lina Baldenäs som kämpade mot vårdköerna.  

– Jag fick ringa min mamma och säga snälla, snälla kan du ta barnen i två veckor till. För jag klarar inte av att se dem utan att gråta, jag kan inte ens prata med dem på Facetime eller Skype utan att tårarna rinner. Jag tänker att jag dör i från dem, jag dör ifrån dem innan jul om jag inte får en operation, sade Lina Baldenäs.

Het debatt om väntetider

Linas historia blev startskottet för en het debatt om väntetider och för första gången gick läkare ut och bekräftade att cancerköerna skördade liv. Hon blev symbolen för kampen mot köerna och regeringen gick i april ut och lovade att de skulle kortas. En månad senare somnade Lina in till följd av sjukdomen. 

Därefter fortsatte vi bevaka de områden som ni pekat ut, era bidrag till #dinröst har synts på sociala medier, tv och SVT.se. Som till exempel när ni lyfte problemen med äldreomsorgen. 
– Jag önskar att jag kunde få ett äldreboende och få lite mera sällskap, sade Karin Enekvist, 89 år.   

– Att ta hänsyn också inte bara till de medicinska behoven när man tittar på behov till bostad är viktigt. Det är jätteviktigt att man tittar på faktorer som ensamhet. Det ska räknas in, svarade äldreminister Maria Larsson (KD).

Ställde frågor till ansvariga

Era frågor ställdes också direkt till de ansvariga. 

– Jag undrar vad ni gör för folk som inte har en längre utbildning som också vill jobba, vad det finns för jobb för dem, undrade Karima Belaoui från Stockholm.  

– Det satsas väldigt stora resurser just på att unga som inte gjort färdigt gymnasieutbildning ska göra det, svarade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M). 

När det sen var dags att prata om skolan utsåg ni Sveriges bästa lärare:  

– Det känns jätteroligt, jag visste inte ens vad de hade skrivit, jag älskar dem. Det här är världens bästa jobb, sa Fia Blomqvist som är lärare på Sandbergska skolan i Upplands Väsby.

Flera tusen hörde av sig

Under ett halvår har flera tusen personer hört av sig till #dinröst och det har gjort skillnad. 
Era åsikter och erfarenheter kommer att fortsätta spela en roll i vår valbevakning genom #dinröst. Till exempel genom dinröst-satsningen #minsverigebild där du har chans att dela din bild av Sverige genom hashtaggen #minsverigebild. Några av bilderna kommer sedan att visas i SVT:s olika specialprogram inför riksdagsvalet.

– Sjukvård/äldreomsorg

– Miljö/klimat

– Skolan

– Ekonomi

– Invandring

– Jobben

Under ett halvår har flera tusen människor hört av sig till #dinröst via sociala medier, mejl och telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer