Ericsson vd Börje Ekholm har sagt att exporten till Ryssland upphört. Foto: Lars Schröder/TT

Ericsson rasar över tio procent

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson rasar över tio procent på börsen efter en svagare kvartalsrapport än väntat. Nu ska bolaget kapa kostnader och personalneddragningar väntar för att klara de finansiella målen, enligt vd Börje Ekholm.

Ericssons rörelseresultat föll till 7,1 miljarder kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med rörelsevinsten på 8,1 miljarder kronor motsvarande period 2021. Lönsamheten, rörelsemarginalen, föll markant, från 16,5 procent till 11,2 procent, långt ifrån målet 15-18 procent som ska nås 2024.

– Kostnaderna ökar, konstaterar Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg och pekar på att bolaget verkar ha svårt att prisjustera gentemot kunderna för inflationen.

Vinsten var också klart lägre än väntat. Aktien faller runt tio procent när Stockholmsbörsen öppnar.

Trots en lägre vinst ser Ericssons vd Börje Ekholm en stark utveckling under det tredje kvartalet.

– Vi har haft ett robust kvartal och ser att vi har haft en försäljningsökning, säger han till TT.

På den positiva sidan lyfter Daniel Djurberg också att det viktigaste och största affärsområdet Networks har positivare utsikter.

Ska minska kostnader

Att vinsten är lägre beror bland annat på förluster i samband med förvärv och på lägre patentintäkter. Den kraftigt försämrade lönsamheten har också påverkats av inflationen, enligt Börje Ekholm.

– Det finns kostnadstryck som förstås påverkar vår marginal, men man ska också komma ihåg att vi har gjort medvetna investeringar i resiliens, säger Ekholm.

I rapporten slår Ericsson fast att kostnader ska kapas.

Enligt Börje Ekholm är personalnedskärningar inte uteslutet, hela kostymen måste ses över – lokaler, resor, personal.

– Vi måste se över vår kostnadsstruktur. Vi måste vara effektiva, säger han.

– Det innebär att vi också kommer att se över antalet anställda. Var totalsiffran netto hamnar får vi se med tiden. Det kommer att påminna om det vi gjorde 2017.

Omsättningen uppgick till 68 miljarder kronor, jämfört med 56,3 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 66,5 miljarder kronor.

”Har förändrats”

Han tar i rapporten också upp korruptionsmisstankarna mot Ericsson i Irak.

”Vi har förändrats, men det finns mer att göra. Vi fortsätter att ha en dialog med Department of Justice och Securities and Exchange Commission” skriver han, och slår fast att Ericsson ska fortsätta att samarbeta med myndigheterna.

Börje Ekholm är som vanligt väldigt förtegen om vad som händer i den processen. Några förändringar har egentligen inte skett, inte som bolaget kommunicerar utåt i alla fall.

Tidigare hette det att det ”troligen” kommer innebär mera böter. Bedömningen har inte förändrats, enligt Ekholm.

Härom året betalade Ericsson omkring tio miljarder kronor i en uppgörelse med amerikanska myndigheter, för andra korrupta förseelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ericsson levererade inte så stor vinst som förväntat, förklarar ekonomikommentator Alexander Norén. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.