Tomas Brytting, professor i organisationsetik. Foto: SVT

Etikprofessorn: ”Inte överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Trots en mjölkbransch i kris satsade mejerijätten Arlas ledning på bankett, dyra gåvor och privata inköp på företagets bekostnad, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

– Tyvärr är det inte ovanligt, så jag är inte överraskad, säger Tomas Brytting, professor i organisationsetik.

Bilden av en slösaktig ledning inom Arla, är det senaste av flera liknande exempel under det senaste året. Tidigare avslöjanden har gällt vidlyftig representation inom fackförbundet Kommunal och detsamma inom pappersjätten SCA.

– Jag tror att det finns i alla organisationer. Det är vårt sätt att organisera som gör att man får en viss procent oegentligheter, säger Tomas Brytting.

Däremot skiljer uppmärksamheten mellan olika organisationer.

– Det är extra upprörande när det handlar om medlemspengar eller insamlade medel. Då får det en udd och mer känsla av orättvisa och dålig moral, säger Tomas Brytting.

För att komma till rätta med problemen måste organisationen klargöra vad som är rätt och vad som är fel, något som inte alltid finns nedskrivet.

– Man gör ibland fel utan att själv fatta det. Därför måste man lära av historien och rannsaka alla bortförklaringar, säger Tomas Brytting.

Arla hade bjudits in, men avböjt att medverka i Gomorron Sverige med hänvisning till tidsbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.