Haider Al-Abadi och Laurent Fabius. Foto: TT

Mer vapen och pengar till kampen mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Irak kommer att få mer vapen och pengar i sin kamp mot terrororganisationen Islamiska staten (IS).
Det berättade ministrar från USA, Frankrike och Irak, efter ett toppmöte om IS som hölls i Paris i dag.

Toppmötet har präglats av misstänksamhet och de båda sidorna har lagt skulden för misslyckandet med att stoppa IS på varandra. Iraks premiärminister, Haider Al-Abadi, riktade innan mötet hårda ord mot sina allierade. Enligt honom gör koalitionen inte tillräckligt för att stoppa IS, som han menar inte bara är Iraks, utan hela världens, problem. Irak behöver mer hjälpa med att bekämpa Daesh, som är ett annat namn för IS, sa han.

–  Daesh är en farlig organisation som hotar hela världen, inte bara Irak. De flesta som strider med Daesh är inte irakier. Vi behöver internationellt stöd och vi behöver hindra dem från att få pengar genom illegal konsthandel och olja, sa han.

”Irak måste bekämpa IS och vi ska hjälpa Irak”

Koalitionen har hittills försökt stoppa IS med hjälpa av flygattacker och irakiska marktrupper. Al-Abadi efterfrågade mer vapen till de irakiska styrkorna.

– Vi förlitar oss på oss själva, det är svårt att slåss på det här sättet, sa han.

Koalitionen, som under presskonferensen representerades av franska utrikesministern, Laurent Fabius, och USA:s vice utrikesminister, Antony J Blinken, lovade att sända mer vapen. Däremot ville de båda ministrarna inte likt al-Abadi kalla Irak för ”hela världens problem”.

– Det är det irakiska folket som måste bekämpa IS. Vi måste göra allt vi kan för att hjälpa Irak, sa Blinken.

Inga vapen från Ryssland och Iran

Under presskonferensen berättade al-Abadi att Irak nu har en plan för hur man ska återta Anbarprovinsen som kontrolleras av IS. Planen går ut på att ena alla styrkor i området, sa han, men gav i övrigt få detaljer. Koalitionen stödjer planen och kommer att ge Irak finansiellt stöd för att genomföra den. De allierade ska också jobba för att få ett stopp för rekryteringen av utländska soldater till IS.

Irak får dock inte köpa vapen från Ryssland och Iran, som det har spekulerats i innan mötet. Koalitionen kommer istället att effektivisera Iraks tillgång till vapen från de allierade, sa Antony Blinken.

– Kampen mot IS kommer att bli långvarig, men vi kommer att lyckas om vi är enade, bestämda och fokuserade. Koalitionen är det mest effektiva sättet att nå målet, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet