Justitieminister Beatrice Ask (M) Foto: Scanpix

Ask: Det är sällan folk far illa

Uppdaterad
Publicerad
Justitieminister Beatrice Ask bemöter SVT:s granskning om att flera personer årligen dör i onödan i landets arrester.

– Om det nu är 1.800 som sitter på häktet varje dag så är det ändå förhållandesvis sällan som det händer att folk far illa, säger Beatrice Ask till SVT.

Bara i år finns över 150 anmälningar om allvarliga skador och dödsfall i polisarresten. Trots det tycker Beatrice Ask inte att det är ett särkilt stort problem.

– Det är väldigt stort för den enskilde som det drabbar, men sett till helheten så får man säga att det i många fall ändå sköts på ett ganska bra sätt.

Mer medicinsk personal behövs

För tolv år sedan föreslogs det att tillnyktringsenheten skulle ta över ansvaret över personer som tagits omhand på grund av överberusning. Men sedan dess har inte mycket hänt.

– Tyvärr var det inte särskilt stort intresse från någon att ta sig an frågan då. Men nu har regeringen anslagit pengar for att det ska kunna startas fler tillnyktringsenheter med medicinsk personal, säger Beatrice Ask.

Enligt justitieministern är problemet när det gäller berusning och andra typer av problematiska hälsotillstånd att det behövs annan utbildning än den som polisen har. Och ansvaret, anser hon, bör även framöver ligga hos kommuner och landsting som besitter rätt kompetens.

– Staten kan ju inte bedriva sjukvårdsverksamhet. Men det kommer att startas fler tillnyktringsenheter, med det anslaget regeringen föreslår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arresterna

Mer i ämnet