Iratxe García och Janusz Korwin.

EU-parlamentariker: ”Kvinnor är svagare och dummare”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor är svagare, klenare och har lägre intelligens än män. Det anser den polske högerpolitikern Janusz Korwin som nu anmäls för sitt uttalande i EU-parlamentet.

Europaparlamentets talman Antonio Tajani har inlett en utredning efter den polske högerpolitikern Janusz Korwin Mikke uttalande om kvinnor under onsdagens debatt. 

Det var under en debatt om lönegapet mellan kvinnor och män i EU-parlamentet som den polske högerpolitikern ställde frågan:

– Hur många kvinnor finns bland de hundra bästa schackspelarna? Janusz Korwin-Mikke fortsatte – Inga, därför måste kvinnor tjäna mindre än män för de är svagare, klenare och har lägre intelligens.  

Den spanska EU-parlamentarikern Iratxe García reste sig upp och sa:

– Jag vet att det gör ont och att du är oroad över att kvinnor kan i dag representera medborgare på samma villkor som du. Jag är här för att försvara Europas kvinnor mot män som du.

Janusz Korwin-Mikke har bland annat tidigare gjort en Hitlerhälsning i parlamentet och sagt att Europeiska kommissionens byggnad borde göras om till bordell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer