Turkiets invasion i Syrien en säkerhetsrisk för Europa Foto: Lefteris Pitarakis/ TT

ANALYS: Europa har hamnat i en rävsax – offensiven kan ge en ny flyktingkris

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

USA lämnar Syrien, bara några dagar senare går Turkiet in. På bekvämt geografiskt avstånd tvår nu USA sina händer. I stället hamnar Europa i en rävsax. Nu höjs röster för att EU ska straffa Turkiet med sanktioner, för brott mot folkrätten. Men Turkiet är samtidigt EU:s betalda gränsvakt mot nya flyktingströmmar. Skulle EU straffa Turkiet kan motdraget bli att ge grönt ljus för migranter att korsa Medelhavet.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Än en gång har president Donald Trump visat att han menar allvar med sin slogan ”America First”. Den här gången är konsekvenserna knappt överblickbara. Han beslöt i söndags att dra tillbaka sina trupper från gränsområden mellan Turkiet och Syrien. Detta i enlighet med sina vallöften att USA inte ska riskera amerikaners liv i konflikter långt ifrån USA:s gränser.

Den amerikanska truppnärvaron har hittills ansetts hindra Turkiet från att gå in i Syrien. Beslutet om tillbakadragande tog Donald Trump i strid med sina militära rådgivare och flera republikanska senatorer. Med sitt beslut lämnade han syriska kurder åt sitt öde, de som framgångsrikt slogs på USA:s sida för att besegra IS men som av Turkiet betraktas som terrorister. Trumps svar på kritiken kom i ett tweet där han tonade ner betydelsen av kurdernas insatser. Han undrade vad kurderna någonsin gjorde för västvärlden under andra världskriget, eller i Normandie, och menade att de enbart är intresserade av att slåss för egna syften, en tweet som slagit många med häpnad.

Turkiets offensiv i Syrien

Trump retar upp partikamrater – men kan behålla sin väljarbas

Donald Trump, som redan är hårt ansatt av demokraternas riksrättsprocess, har nu också retat upp flera av sina egna partikamrater med det plötsliga beslutet att lämna Syrien. Men Donald Trump gör troligen en helt korrekt bedömningen att frågan om det syriska tillbakadragandet inte kommer att uppröra hans väljarbas.

Efter Turkiets offensiv och rapporter om dödsoffer har USA:s utrikesminister Mike Pompeo försökt rentvå USA från ansvar genom att tv-bolaget PBS klargöra att USA inte gett Turkiet grönt ljus att invadera Syrien. Donald Trump har också yttrat kritik och sagt att Turkiet, som Nato-medlem, kommer att straffas om man bryter mot Natos regler och har uppmanat Turkiet att skydda de fängelser där nyckelpersoner inom IS sitter fångna.

Enligt källor nära Donald Trump så är det uppgifterna om dödade kurdiska soldater som fått USA att plötsligt reagera. Turkiet har enligt nyhetsbyrån Reuters skrivit ett brev till FN där man lovar att offensiven i Syrien kommer att vara ”proportionerlig, övervägd och ansvarsfull”.

Offensiven redan ett faktum

Men även om USA nu inser vidden av sitt beslut så är det försent. Turkiets offensiv mot de syriska gränstrakterna är ett faktum. Den försätter EU i en komplicerad sists. Flera europeiska ledare varnar nu för att Turkiets offensiv kommer att ytterligare destabilisera regionen och kan leda till att IS åter aktiveras och stärker sin ställning. Sveriges utrikesminister Ann Linde säger att offensiven är ett brott mot folkrätten.

Redan på måndag möts EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera eventuella sanktioner. Men Turkiet är ett land med nära relationer till EU. Det delar gränser med flera europeiska länder, som Bulgarien och Grekland. Det är EU:s allierade i arbetet för att stoppa strömmen av migranter som försöker ta sig till Europa. Det är också ett i likhet med många EU-länder medlem av Nato. Att ett Nato-land skulle drabbas av sanktioner från andra Nato-länder är högst osannolikt.

EU-protester kan utlösa ny flyktingkris

EU:s avtal med Turkiet är redan satt under hård press. EU har sedan 2016 betalat miljarder i bistånd till Turkiet och gjort flera politiska eftergifter. I gengäld hyser Turkiet 3,6 miljoner migranter och flyktingar i olika läger och har åtagit sig att ta emot de som flytt till grekiska öar och sen bara skicka de med laglig flyktingstatus vidare till EU. EU har tagit emot knappt 20 000 syriska flyktingar och nu talas det om att Turkiet tvingar syriska flyktingar att återvända till Syrien. Turkiet å sin sida är missnöjd med stödet från EU och vill ha mer pengar i bistånd.

Den turkiska offensiven försätter därmed EU:s ledare i en rävsax. Om de skulle driva igenom en formell protest och sanktioner mot Turkiet, för brott mot folkrätten, kan Turkiet med lätthet hämnas på EU. Motdraget kan bli att upphöra med sin roll som gränsvakt vid Medelhavet och ge grönt ljus för alla migranter och flyktingar att göra den livsfarliga resan över Medelhavet. Det skulle, likt 2015, utlösa det flyktingkaos vi kunde bevittna vid grekiska och italienska kuststäder.

Därför varnar flera europeiska ledare att de senaste dygnens utveckling mellan Turkiet och Syrien hotar Europas säkerhet. Det är bara en av flera möjliga säkerhetsrisker som nu växer framför våra ögon.

Men det stora lidandet är det som civila i Syrien nu utsätts för, som i hundratusentals flyr med sina ägodelar för att undkomma eldstriderna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet