Foto: SVT

Europadomstolen stoppar utvisning av 18-åriga Sara

Uppdaterad
Publicerad

Europadomstolen stoppar tillfälligt utvisningen av 18-åriga Sara. Sverige ville utvisa Sara efter att det visat sig att hennes pappa inte var hennes biologiska far. Men nu fryser Europadomstolen utvisningsbeslutet.

– Det här är helt fantastiskt och tyder på att det finns en rättvisa, dock tydligen utanför Sverige, säger Jan Södergren som är Saras advokat.

Sara är 18 år och kom till Sverige från Etiopien med sin pappa för sex år sedan. Men i samband med att de skulle söka förlängt uppehållstillstånd avslöjade ett DNA-test att Saras pappa inte var hennes biologiska far. Något som förvånade dem båda.

Sedan Sara var fyra år har det alltid varit hennes pappa som haft ansvar för henne. Men Migrationsverket och senare Migrationsdomstolen bestämde ändå att skilja dem åt, pappan fick stanna, men inte hon. Utvisningsdatumet sattes till den åttonde februari.

Fryser utvisningsbeslutet

Men nu har Europadomstolen fryst utvisningsbeslutet, det efter att Jan Södergren anmält Sverige till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

– Det är en sådan lättnad för Sara, jag var ärligt talat lite osäker på om Europadomstolen skulle välja att stoppa beslutet, i normala fall stoppar de bara ärenden om det är risk för liv. Men de tyckte nog att det här var ett så ömmande fall och det är mycket glädjande, säger Jan Södergren.

Det är dock ännu oklart om Europadomstolen kommer att pröva fallet. Men domstolen har krävt in ett yttrande där svenska utrikesdepartementet ska förklara varför Sara måste utvisas. Därefter kommer Europadomstolen ta ett formellt beslut och i väntan på den processen så har alltså domstolen stoppat utvisningen.

– Säker kan man förstås aldrig vara, men jag är så säker jag kan vara på att Europadomstolen kommer ta upp fallet. Jag har dessutom mycket goda förhoppningar om att de kommer döma till Saras fördel, säger Jan Södergren, advokat och Saras juridiska företrädare i Europadomstolen.

Utdragen process

Anledningen till hans optimism är enligt Södergren att utvisningsbeslutet är ett klart brott mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Konventionen säger att icke-biologiska familjeband ska kunna jämställas med biologiska. Om Europadomstolen väljer att ta upp fallet kan det dock bli en utdragen process.

– Jag förmodar att det här kommer ta lång tid, säkerligen runt tre år, men det finns så goda prognoser för att hon nu kommer få stanna i Sverige, så jag tror inte det oroar henne, säger Jan Södergren.

Sara heter egentligen någonting annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer