Foto: SVT Design

Explosion i iransk oljetanker i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

En iransk oljetanker som seglade i Röda havet har attackerats utanför Saudiarabiens kust, ”troligen med två robotar” enligt Iran. Men uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor och fartyget verkar färdas för egen maskin.

Det iranska fartyget Sabiti tillhör landets statliga rederi, vars representant sade att två separata explosioner inträffat vid oljetankerns skrov tidigt på fredagen. Händelsen skedde knappt tio mil utanför den saudiska hamnstaden Jidda. Rederiet hävdade att det troligen rörde sig om en robotattack, men undvek inledningsvis att spekulera om vem som låg bakom den.

Ingen ombord har skadats, enligt rederiet.

Irans UD skärpte senare på fredagen tonläget, när det sade att fartyget hade träffats två gånger:

-De som står bakom attacken är ansvariga för konsekvenserna av detta farliga agerande – vilket inkluderar omfattande miljöskador, sade talespersonen Abbas Mosavi i statlig tv.

Explosionerna har ännu inte bekräftats av oberoende granskare.

Tankern ska vara på väg mot iranska Larak. Marine Traffic, som följer fartygsrörelser, konstaterar att man inte har sett någon rök, eld, oljespill eller bogserbåtar, och att tankern rör sig med god hastighet.

USA:s militär, med fartyg i regionen, meddelade att man var medveten om händelsen men att man saknar ytterligare information. Saudiarabien var tyst.

Attack mot saudisk olja

Händelsen inträffade ett par veckor efter attackerna mot Saudiarabiens två stora oljeanläggningar. Vid attackerna som genomfördes med drönare och robotar lamslogs delar av den saudiska oljeproduktionen. Huthirebellerna i Jemen sade sig ligga bakom dåden den 14 september, men Iran pekades av många ut för att ligga bakom bombningarna.

Iran undvek att nämna Saudiarabien efter uppgifterna om robotattacker mot Sabiti. I ett av uttalandena från Irans UD konstaterade man kort att en attack ”kom från en plats nära det farvatten som fartyget seglade i, öster om Röda Havet”.

Oljefartyg har tidigare varit utsatta i de lågintensiva attacker som har pågått en längre tid. USA har anklagat Iran för att ha använt minor mot fartyg, vilket förnekas av Teheran.

Oljetankrar har också beslagtagits av de olika aktörerna. Svenskägda Stena Impero hölls av iranska myndigheter i två månader innan fartyget och dess besättning släpptes den 27 september.

Stigande oljepris

Oljepriset steg med två procent efter beskedet om den eventuella attacken.

-Detta häller definitivt bränsle på eldsvådan i Mellanöstern, säger analytikern Bjarne Schieldrop på SEB, och pekar på möjligheten att Saudiarabien skulle vilja hämnas på Iran efter attackerna mot oljeproduktionen.

-Nu är vi här. Fantastisk strategi av Saudiarabien, om landet ligger bakom attacken mot iranska oljetankern, säger Schieldrop ironiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.