90 miljoner Facebook-användare ska ha blivit utloggade och vid nästa inloggning mötts av en varning om ”en viktig säkerhetsuppdatering”, enligt Facebook. Foto: Facebook newsroom

Facebook: 50 miljoner konton hackade

Uppdaterad
Publicerad

En säkerhetsläcka har identifierats hos Facebook som påverkar 50 miljoner användarkonton, uppger företaget.

Uppemot 50 miljoner konton på Facebook har hackats och omkring 90 miljoner användare har loggats ut efter att ha löpt risk att få sina konton hackade.

”Vår undersökning är fortfarande i ett tidigt skede”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Intrånget upptäcktes den 25 september och är åtgärdat. Företaget har också kontaktat rättsvårdande myndigheter som FBI, enligt nyhetsbyrån TT.

Svagheten ska ha funnits i funktionen ”visa som”, en funktion där användarna kunnat se hur profilen ser ut för utomstående. Där ska hackarna ha fått tillgång till den digitala lösning som gör att användare kan vara automatiskt inloggade och alltså inte behöva fylla i sitt lösenord vid varje inloggning.

50 miljoner drabbade

”Vi vet inte ännu om dessa konton blivit missbrukade men vi fortsätter att undersöka det” skriver Facebooks medgrundare Mark Zuckerberg i ett inlägg.

Säkerhetsläckan har enligt företaget uppkommit när man uppdaterade en videofunktion i juli 2017.

”Vi vet inte vilka som ligger bakom attacken eller var de är baserade”, skriver företaget.

Facebooks nordiska pressfunktion meddelar att man ännu inte har uppgifter om svenska användare blivit drabbade av intrånget. Flera användare som SVT Nyheter varit i kontakt med vittnar dock om att de blivit utloggade, men utan någon säkerhetsvarning: 

”Plötsligt var jag bara tvungen att logga in igen både på datorn och på messenger i mobilen. Fick ingen förklaring alls.” skriver Carolina.

Företaget uppmanar användare som vill vidta försiktighetsåtgärder att genom sidan ”Säkerhet och inloggning” kontrollera på vilka enheter kontot används.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.