Foto: TT

Facebook: ”Ett hemskt brott”

Publicerad

I helgen filmades och direktsändes en misstänkt våldtäkt på Facebook.
– Ett hemskt brott, menar Facebook, som förlitar sig på att användarna anmäler brott.

Den misstänkta våldtäkten i Uppsala filmades och direktsändes på Facebook. Tre män har anhållits misstänkta för bland annat våldtäkt och reaktionerna har varit starka.

Hundratals personer ska ha bevittnat sändningen live och advokaten Elisabeth Massi Fritz säger till SVT Nyheter att hon tycker sig se en ökning av denna slags inspelningar.

Facebook ställer inte upp på intervju

Facebook vill dock inte ställa upp på en intervju för att svara på SVT Nyheters frågor om brott som direktsänds utan väljer istället att mejla en skriftlig kommentar.

”Detta är ett hemskt brott och vi tolererar inte den här sortens innehåll på Facebook”, skriver Peter Münster, Facebooks kommunikationschef för den nordiska marknaden.

Kontroll dygnet runt

Det finns så kallades ”communityregler” för vad man får göra och inte göra på Facebook. Och Peter Münster skriver att Facebook arbetar dygnet runt med att kontrollera sådant innehåll som anmälts av användare.

”Vi har system som ska säkerställa att känsligt material hanteras skyndsamt”.

Förlitar sig på anmälningar

Facebook förlitar sig alltså på sina användare och att de anmäler olämpligt material.

”Men om någon kränker våra communityregler medan de använder Live (alltså livesändningsfunktionen), så vill vi avbryta dessa strömmar så snabbt som möjligt när de rapporteras till oss.”

Samarbetar med polisen

Facebooks talesperson skriver vidare att de samarbetar med svensk polis och delar med sig av material från livesändningar när polisen begär detta, särskilt när det gäller unga personers säkerhet.

”När det är befogat lämnar vi över innehållet till rättsväsendet.”, står det i Facebooks communityregler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet