Anhängare till Argentinas vicepresident ​Cristina Fernández de Kirchner demonstrerade framför kongressen i Buenos Aires efter att domen. Foto: Enrique Garcia Medina/EPA/EFE/Emiliano Lasalvia/AFP/TT

Fängelse för Argentinas vice president

Uppdaterad
Publicerad

Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchner döms av en domstol i landet till sex års fängelse för korruption.

Hon förbjuds också att upprätthålla någon form av offentligt ämbete under resten av sitt liv.

Den 69-åriga peronisten dömdes av en panel med tre domare.

Fernández de Kirchner, som var Argentinas president mellan 2007 och 2015, anklagas för att ha tagit emot mutor i miljardklassen vid upphandlingar av offentligt finansierade projekt. Själv nekar hon till anklagelserna.

Eftersom Fernández de Kirchner är vicepresident åtnjuter hon immunitet och kan inte sättas i fängelse.

Domen kan inte vinna laga kraft förrän de överklaganden – som väntas – har hanterats, vilket kan ta flera år.

I en första kommentar efter domen meddelade Cristina Fernández de Kirchner att hon inte avser att kandidera till någon politisk post i 2023 års allmänna val.

”Jag kommer inte att kandidera till någonting, inte till senator eller till nationens vicepresident”, skriver hon på sociala medier.

Cristina Fernández de Kirchner anhängare hade innan domen hotat ”att förlama landet” om hon fälls. Inför domen demonstrerade stora folksamlingar i centrala delar av huvudstaden Buenos Aires och marscherade mot den federala domstolsbyggnaden. Många slog på trummor och försökte forcera polisens barriärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.