Beatrice och Lotta Brandt sitter fast på sitt hotell i Hurghada. Foto: Privat

De är fast i Egypten: ”Mår dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Brandt och hennes dotter är fast i ett allt mer oroligt Egypten. Men först på måndag får de flyga hem, enligt Ving.

När vi ringer svarar Lottas dotter Beatrice på mobiltelefon.

– Jag mår för dåligt för att prata, säger hon, och räcker över luren till sin mamma.

Fick försäkringar från Ving

Lotta bokade resan redan i januari i år, men när det började dra ihop sig till avresa, kontaktade hon både utrikesdepartementet och Ving för att höra om läget. Hon fick lugnande besked från båda håll, och Ving sade också att  de skulle stoppa resan vid minsta antydan till problem på resmålet och att man skulle flyga hem resenärerna direkt om något hände.

Det här var den 5 augusti, bara två dagar efter att president Mursi hade avsatts av militären, men innan de stora sammandrabbningarna tog fart mellan Mursianhängare och militär.

Polisstationen brinner

Lotta och hennes dotter bor på ett hotell i det lite avsides belägna Makadi Bay, några mil från den större turistorten Hurghada.

– Vi är nästan de enda Vinggästerna på hela hotellet. Alla andra har åkt, berättar Lotta Brandt.

Ving säger att man totalt har nio gäster på det aktuella hotellet, och att man i hela Makadi Bay har 102 gäster i dagsläget.

Nyhetsbyrån AFP rapporterade i går om att ”Vredens dag” samlat demonstranter också i turistorten Hurghada där läget fram till nu har varit lugnt.

Vädjade om att få åka hem

Redan förra helgen kontaktade Lotta och hennes dotter Ving och vädjade om att få komma hem fortare.

– De svarade att så fort UD ändrar sina rekommendationer så skickar vi hem er direkt.

Rekommendationerna om att avstå från resor till Egypten ändrades i går till att omfatta också turistorterna längs Röda Havet. Men Lotta och Beatrice är fortfarande kvar på sitt hotell i Hurghada.

– Vi har bett om att få bli flyttade till ett annat hotell där det bor flera skandinaver, men det har Ving sagt att det inte går. Och de ska inte flyga hem oss förrän på måndag.

Alla gäster ska vara hemma på måndag

Barbro Holmberg på Ving bekräftar att alla Vings 122 gäster i Egypten ska flygas hem på söndag och måndag och att man efter detta inte kommer att ha några gäster kvar alls i landet.

Man säger sig inte ha några planer på att hjälpa Lotta och Beatrice hem tidigare än så.

– Vi följer som alltid UD:s reserekommendationer och vi kommer att flyga hem alla gästerna söndag och måndag.

Ving har också ställt in alla sina flyg till Egypten fram till åtminstone den 13:e oktober.

”Läget kan förändras från en timme till en annan”

– Vi har kommit med en skarp avrådan från resor till Egypten, nu är det upp till resebolagen att organisera hemresan. Vi rekommenderar att svenskar i de här områden ska vara försiktiga, hålla sig underrättade och undvika folksamlingar, säger Mats Samuelsson vid UD:s pressjour.

Det brittiska utrikesdepartementet uppmanar sina medborgare att stanna inne på hotellområdet, men någon sådan uppmaning vill inte svenska UD gå ut med.

– Man får själv göra bedömning av säkerhetsläget, om det är oroligt bör man ju undvika att gå ut. Men det är inget generellt råd som vi går ut med, säger Mats Samuelsson.

UD kan formellt besluta om evakuering av svenskar som befinner sig i riskområden utomlands, men Mats Samuelsson säger att situationen just nu inte är sådan att detta övervägs.

Rapporterna om demonstrationer och oroligheter i Hurghada vill inte UD kommentera i nuläget.

– Vi kommenterar inte händelsutvecklingen, men säkerhetsläget är väldigt osäkert. Det kan förändras från en timme till en annan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.