Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnen Vitalik och Carina, som SVT:s team träffade i Przemys. Foto: Iman TahbazVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Nu är det Polen och Ungern som öppnar sina gränser”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Europa kan stå inför den största flyktingvågen sen andra världskriget och trycket ökar nu på EU-kommissionen. I Polen är det helt nya tongångar jämfört med flyktingkrisen 2015, skriver SVT:s utrikesreporter Erika Bjerström.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Vilka ska träda fram och ta emot uppemot fem miljoner krigsflyktingar från Ukraina? Europa kan stå inför den största flyktingvågen sen andra världskriget. Katastrofen är hela världens ansvar. Blickarna riktas mot USA, med förväntan att president Biden ska erbjuda asyl.

Unicef har uppdaterat sin prognos över förväntade flyktingströmmar och talar nu om att från en till uppemot fem miljoner ukrainare kan tänkas fly. Under fredagen kom 100 000 människor över den polska gränsen, enligt Ukrainas inrikesminister Pawel Szefernaker. Enligt polska uppgifter kan det ha rört sig om uppemot 150 000. Människor flyr också till Slovakien, Ungern, Rumänien och Moldavien.

En enda lång bilkö

Motorvägen mellan Kiev och den polska gränsövergången Mydeka rapporteras vara en enda lång bilkö. 

Vid tågstationen i Przemysl blir vi vittne till hur 600 människor väller av för varje tåg som passerar gränsen. 

Samtidigt uppger ukrainska inrikesministeriet att man kommer stänga en del av gränsen för fotgängare och bilister. 

I sociala medier uppger polacker att de nu planerar bilkonvojer in via småvägar med uppåt 40 bilar för att rädda ukrainare och sätta dem i säkerhet.

Trycket ökar på EU-kommissionen

Om 100 000 människor kom krigets andra dag så är det inte svårt att räkna ut hur många som kan tänkas fly de kommande veckorna.

Trycket ökar nu på EU-kommissionen. Där har man hittills sagt i ganska vaga termer att EU kan ta emot ”från 20 000 migranter”  och att gränsmyndigheten Frontex kan bistå de länder som tar emot flyktingar. 

I Polen är det helt nya tongångar. Polens regeringsparti ” Lag och Rättvisa” valdes 2015 med en uttalad invandringskritisk politik, senast i januari byggde de stängsel mot Belarus för att hålla människor ute. Då sa man att den polska gränsen inte ska vara lika hålig som en schweizerost.

Sen krigsutbrottet i Ukraina har inrikesminister Mariusz Kaminski sagt att Polen kommer att ta emot alla som kommer över gränsen och räknar med att uppemot en miljon ukrainare kommer att söka sig hit.

”Polen är ett tryggt land för våra medborgare och ska också vara det för våra grannar” har han sagt.

Har ett visst egenintresse

Polen har också ett visst egenintresse. Här råder arbetskraftsbrist och regeringen gjorde i januari lättnader i inreseregler för ukrainare som vill bosätta sig i Polen. Det är lätt att få arbetstillstånd. Regeringen har lockat med att lönerna är högre, jobben bättre och att tillvaron i EU- och Nato-landet Polen är tryggare. 

Men en exodus från Ukraina är inte bara en angelägenhet för Europa utan för världen.

I USA har flera kyrkliga ledare krävt att Biden-administrationen ska erbjuda flyktingar asyl. Men motargumenten hörs redan, att USA förra året tog emot 70 000 afghaner.

Ett mer troligt scenario enligt källor nära Vita Huset är att USA kommer att skicka förnödenheter och bistånd till Polen och angränsande länder och på plats bistå dem med flyktingmottagandet.

Flyktingkrisen 2015 ställde EU-ländernas samarbetsförmåga på hårda prov och många invandrarkritiska regeringar växte sig starka. Nu är det dom regeringarna, som Polen och Ungern, som öppnar sina gränser. 

Frågan är hur övriga EU-länder kommer att agera. Den här krisen får 2015 att förblekna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bjerström: ”Lika stor flyktingvåg som under andra världskriget” Foto: Iman Tahbaz/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnen Vitalik och Carina, som SVT:s team träffade i Przemys. Foto: Iman Tahbaz
En grundskola i Przemysl i östra Polen används som tillfälligt flyktingboende för ukrainare som passerat gränsen. Foto: TT Nyhetsbyrån