Kvinnan åtalas efter att hon uttryckt sig nedsättande i ett offentligt inlägg på Facebook. Foto: TT

Föräldrar nekas rätt till död dotters Facebook

Publicerad

Föräldrarna till en avliden flicka i Tyskland har begärt åtkomst till dotterns Facebook. Men Facebook är inte skyldiga att ge föräldrarna tillgång till kontot, slår en domstol i Berlin fast.

Den 15-åriga flickan blev påkörd av ett tåg 2012, och föräldrarna har velat ta reda på om hon begått självmord eller varit mobbad genom att undersöka hennes chattmeddelanden och innehåll som hon postat på Facebook. De har hennes lösenord, men innan de hann logga in hade någon anmält hennes död till Facebook och sidan ändrades till en minnessida de inte kom in på.

Facebook motsatte sig föräldrarnas begäran och hävdade att ett öppnande av kontot skulle äventyra flickans kontakters integritet.

Föräldrarna vann i första instans

I första instans vann föräldrarna, då domstolen jämställde begäran med rätten att kunna ärva en persons brev oavsett innehåll.

Rätten bedömde att kontraktet mellan flickan och sociala medier-företaget upphörde i och med hennes död.

Facebook vill hitta lösning

Facebook säger att man anstränger sig för att hitta en lösning för att hjälpa familjen utan att samtidigt röja tredje parts identitet. Hur det ska gå till är oklart.

Föräldrarna kan fortfarande överklaga domen.

Facebook kan utse en person som har rätt att logga in och ändra profilbild eller svara på vänförfrågningar efter ens död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer