Edith Windsor stämde staten eftersom Domalagen innebar att hon tvingades betala skatt på arvet efter sin partner. Nu har hon fått rätt. Foto: Scanpix

USA: Seger för homosexuella par

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta domstol har ogiltigförklarat en federal lag från 1996 som säger att äktenskap endast kan ingås av man och kvinna, vilket har begränsat homosexuella pars rättigheter.

Dagens besked innebär att det inte längre finns några hinder på federal nivå i USA för homosexuella att ingå äktenskap. Gifta par av samma kön har samma federala rättigheter som andra gifta i USA, lyder Högsta domstolens beslut enligt flera medier.

Beslutet är viktigt inte minst av juridiska skäl. Däremot vill domstolen inte ta ställning till den principiella frågan om huruvida enkönade äktenskap ska tillåtas i federal lag. I praktiken innebär det dock att Kaliforniens egen lag som förbud mot homosexuella äktenskap förvinner.

Homoäktenskap

Domalagen rivs upp

Det var två viktiga domslut som USA:s högsta domstol skulle komma med i dag.

Det första gällde den så kallade Doma (Defence of Marriage Act) som slår fast att äktenskapet bara kan ingås mellan man och kvinna, vilket i praktiken innebär sämre juridiska rättigheter för homosexuella par. Den lagen stiftades 1996, är federal och gäller alltså hela USA. Här har domstolen alltså beslutat att den gamla lagen ska rivas upp. Beslutet fattades med röstsiffrorna 5-4.

Edith Windsor får sina pengar

Beslutet innebär att homosexuella par nu omfattas av mer än 1100 rättigheter och skyldigheter som gäller för gifta par. Det innebär bland annat att Edith Windsor, kvinnan som ligger bakom stämningen mot Domalagen, kan kvittera ut 363.000 dollar i skatteåterbäring. Hon tvingades nämligen betala skatt på arvet efter sin partner, vilket gifta par av olika kön slipper.

Obama: ”Det var ren diskriminering”

President Obama sade i en kommentar att den tidigare lagen var:

”diskriminering inskriven i lagen. Den behandlade kärleksfulla homosexuella par som en klass av mindre värda människor. Högsta domstolen har ställt allt tillrätta, och vårt land har blivit bättre”

Kaliforniskt förbud kvar – än så länge

Den andra lagen gäller i dag bara i delstaten Kalifornien och tillkom efter en folkomröstning 2008. Den slår fast att äktenskap per definition bara kan ingås mellan män och kvinnor.

Lagen tillkom efter en kort period under vilken homosexuella par kunde gifta sig. Denna lag har tagits till Högsta domstolen av människor som anser att den står i strid med landets konstitution. Här meddelade högsta domstolen att man inte ville ta ställning till den kaliforniska lagen.

I praktiken anses domstolens beslut dock som ett steg mot att riva upp det kaliforniska förbudet mot enkönade äktenskap. Om Högsta domstolen hade valt att slopa det kaliforniska förbudet hade detta inneburit grönt ljus för homovigslar i hela USA, men så blir alltså inte fallet.

Fakta

FAKTA: Homoäktenskap i USA

* När Defense of Marriage Act antogs 1996 var äktenskap mellan personer av samma kön inte tillåtna någonstans i USA.

* Homoäktenskap är i dag tillåtna i tolv delstater samt i huvudstadsområdet Washington DC.

* I 30 delstater är det uttryckligen förbjudet och i övriga åtta råder ett mellanläge.

* Först ut var Massachusetts 2003, på övriga håll har legalisering skett från 2008 och framåt. I flera delstater träder den nya lagstiftningen i kraft i år.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Homoäktenskap

Mer i ämnet