Under fredagen väntas demonstrationer mot två nya ministrar i Frankrikes regering. På bilden syns demonstranter från organisationen Nous Toutes under en protestaktion 2018. Foto: Claude Paris/AP

Feministisk vrede över franska ministrar

Publicerad

Två ministrar i den nyligen ombildade franska regeringen får landets feminister att se rött. Den ene utreds för våldtäkt och den andra har beskrivit hur #metoorörelsen består av galna kvinnor som korsfäster män på sociala medier. Nu planeras demonstrationer i flera städer.

Det är mot Gerald Darmanin och Eric Dupond-Moretti som ilskan riktas. Den förra har utsetts till inrikesminister, med ansvar för bland annat polisväsendet, och den senare till justitieminister.

Darmanin tillhör den skara män i Frankrike som i #metoo-rörelsens svallvågor anklagats för sexuella övergrepp. Mer specifikt rör det sig om en misstänkt våldtäkt som ska ha ägt rum 2009. Förundersökningen lades ned men har återupptagits och pågår fortfarande.

”Regeringen är en skam”

”Hur kan man tro att arbetet mot sexuellt våld ska bli bättre med en våldtäktsman vid inrikesdepartementet och en sexist vid justitiedepartementet? Den här regeringen är en skam!” skriver den feministiska organisationen Osez le féminisme (ungefär ”Våga vara feminist”) på Twiitter.

Den nytillsatte premiärministern Jean Castex har försvarat Darmanin och sagt att han är oskyldig tills motsatsen är bevisad, något som inte verkar blidka franska feminister. Under fredagen väntas demonstrationer mot ministrarna äga rum i flera städer, bland annat i Paris, Marseille och Grenoble.

Kritik mot regeringen

Bakom protesterna står organisationen Nous Toutes, som i samband med en annan protestaktion riktade ett tydligt budskap till regeringen på sociala medier.

”Varje gång ni struntar i kvinnors rättigheter och berättelser om könsbaserat och sexuellt våld kommer vi att vara där”, skriver organisationen på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.