Eva låg naken i arresten i tre dygn

Uppdaterad
Publicerad

Utan en tråd på kroppen och med endast en tunn filt att värma sig med, låg Eva i tre dygn i polisarresten i Göteborg. Det var bara 18 grader i cellen.

– Vissa inom polisen använder sin makt på fel sätt, säger Eva.

Hon omhändertogs av polisen efter ett familjebråk mellan henne och hennes före detta man, i Göteborg för ett år sen. Poliserna körde Eva till arresten och skrev in henne där, misstänkt för brott. Hon tvingades ta av sig alla kläder i cellen. Inte ens trosorna fick hon ha på sig.

SVT granskar arresterna

Fick torka sitt mensblod på arrestfilten

– Jag sa hela tiden till dom att kan jag få lite kläder. Det går inte att sova det är så kallt här. Kylan var värst, minns Eva idag.

Det var 18 grader i cellen då och på den hårda britsen hade Eva, som egentligen heter något annat, bara en tunn filt att värma sig med. 

Efter två dagar fick Eva mens. Hon tvingades torka av blodet på filten. Inte ens toalettpapper tillät arrestpersonalen att hon hade. Efter ett tag fick hon en binda att stoppa blodet med. Men det var svårt att hålla upp bindan med enbart handen.

– Jag fick tjata mig till att få ett par underbyxor, berättar Eva. Jag har aldrig varit så tacksam över ett par underbyxor när de kom.

Ansågs självmordsbenägen

I arrestens tillsynsblad står det att arrestpersonalen ansåg att Eva var självmordsbenägen. Det var motiveringen till varför hon tvingades vara naken. Polisen trodde att hon skulle kunna skada sig själv med sina kläder.

Men om någon är så suicidal, säger arrestens regler att personen ska köras till sjukhus för vård. Och det ska arrestpersonalen veta. Ändå är Eva inte den enda kvinna som låsts in naken på Aminogatan, med hänvisning till att hon verkat självmordsbenägen.

– När vi har misstankar om att någon är självmordsbenägen så ska den personen föras till sjukhus. Det är en rutin och en åtgärd som är vidtagen efter detta, säger Carina Persson polismästare i Västra Götaland nu.

Personalen behandlade Eva kränkande på flera sätt, berättar hon. Bland annat så serverade de henne mat på ett speciellt sätt:

– Dom öppnade dörren och sköt in maten efter golvet. Precis som jag vore en hund eller någnting. Och maten var förstås kall också.

Förundersökning lades ned

Mardrömmarna har varit många och svåra sedan polisen släppte Eva. Idag är hon arg och vill att personalen på arresten ska ställas till svars för hur de behandlade henne. Hon har anmält arrestpersonalen, förundersökning väcktes av Riksenheten för polismål, men lades senare ned. Brott kan ej styrkas, menar man.

Justitieombusmannen JO har riktat kritik mot polisarresten på Aminogatan i flera fall. Ett av dem gäller Eva. I deras beslut konstateras att det personalen på arresten varit dåliga på att dokumentera vad som skett under tiden som Eva var inlåst.

Fotnot: Eva heter egentligen något annat

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arresterna

Mer i ämnet