Disneys storfilm ”Mulan”, som väntas ha nypremiär i mars nästa år, hotas med bojkott av demonstranterna i Hongkong. De får stort stöd på sociala medier. Foto: Reuters / Disney

Filmstjärna stöttar polisen – Mulan hotas av bojkott i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Disneys storfilm ”Mulan”, som väntas ha nypremiär i mars nästa år, hotas med bojkott av demonstranterna i Hongkong. De får stort stöd på sociala medier.

Filmens stjärna, huvudrollsinnehavaren Liu Yifei, har uttalat stöd för polisen, som anklagats för övervåld under de omfattande protesterna i Hongkong, uppger flera internationella medier. Demonstrationerna inleddes med protester mot ett lagförslag som av kritikerna ses som ett hot mot områdets självstyre och medborgerliga rättigheter.

Den kinesisk-amerikanska skådespelaren Liu Yifei spred sina åsikter på Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter där hon har 65 miljoner följare. Strax efter att hon hade postat ”Jag stödjer Hongkong-polisen. Ni kan attackera mig nu. Vilken skam för Hongkong” dök krav på bojkott av filmen upp på sociala medier som är förbjudna i Kina, rapporterar sajten NME.

Protesterna i Hongkong

Trendar på Twitter

Hashtaggen #BoycottMulan har trendat på Twitter, som är förbjudet i Kina, under hela fredagen. Liu Yifei har fått hård kritik; många har bland annat pekat på att hon är amerikansk medborgare och därför lever ”skyddat” till skillnad från många kineser och Hongkongbor.

På Weibo har hon i stället fått stor uppbackning och lovord för sitt stöd till polisen, rapporterar CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet