Magdalena Andersson (S) säger att fastighetsskatten kommer att diskuteras men att förändringar måste ske med stor varsamhet. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons / Thommy Tengborg/TT

Finansministern om fastighetsavgifterna: Det finns problem med hur det fungerar i dag

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterar nu SVT:s granskning av fastighetsavgifterna.

– Det finns problem med hur det fungerar i dag så nu handlar det om att hitta en rimlig väg framåt.

En granskning av SVT Nyheter visade att i en majoritet av landets kommuner betalar husägare mer i fastighetsavgift i dag, än vad de gjorde innan skatten togs bort 2007.

Finansminister Magdalena Andersson (S), anser att det som SVT:s granskning av fastighetsavgifterna visar är en konsekvens av ett regressivt skattesystem, det vill säga där skatten minskar ju högre en inkomst är.

– Så är det ju när Kristdemokraterna och Moderaterna får styra, det var ju de som drev igenom den här reformen och det var tydligt att det gagnade de som sitter på de stora strandvillorna på Solsidan, medan däremot människor som bor i glesbygd får bidra mer. Det är ju det som är deras politik, så jag antar att de är väldigt nöjda med den här reformen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Fast du har ju haft fyra år som finansminister utan att göra något åt den här reformen?

– Vi försökte genomföra en del andra reformer för att öka jämlikheten i skattesystemet, men där hotade ju Sverigedemokraterna och de andra borgliga partierna mig med missförtroendevotum om vi gick vidare med just skatteformerna för att öka jämlikheten.

Inte en valfråga för S

Hon poängterar dessutom att Socialdemokraterna inte gick till val på att förändra fastighetsskatten.

– Det fanns problem med den tidigare fastighetsskatten. Men det finns problem med hur det fungerar i dag också så det handlar om att hitta en rimlig väg framåt.

I och med januariavtalet kommer hela skattesystemet ses över.

– Jag övertygad om att alla frågor kommer komma upp på bordet då, också fastighetsskatten och att många är obekväma just med den regressivitet som finns i den.

”Förändringar måste ske varsamt”

Vad det innebär med att den ska ses över målar hon i ideologiska ordalag.

– En viktig förutsättning för oss Socialdemokrater är att alla åtgärder vi gör som påverkar enskilda hushåll – och just boendet som är den största investeringen som man gör någonsin i sitt liv – där ska alla kunna känna en trygghet så alla eventuella förändringar måste ske med stor varsamhet och omsorg om det enskilda hushållet

Kan du konkretisera vad det innebär?

– Nej, där är vi inte, och vi är precis i början och ser över hur vi ska lägga upp arbetet med en skattereform.

Detta var fastighetsskatten

Fastighetsskatten var 1 procent av taxeringvärdet.

2008 avskaffades skatten och ersattes av en kommunala fastighetsavgiften på 0,75% av taxeringsvärdet, men med ett maxtak på 6000 kronor.

Maxtaket har ökat successivt till 7812 kronor år 2018.

Samtidigt som fastighetsskatten avskaffades höjdes kapitalvinstskatten vid försäljning från 20 till 22 procent, och möjligheten till uppskov begränsades.

Vinnare och förlorare på avskaffad fastighetsskatt

Förlorare:

Kiruna +76%

Gällivare +65 %

Pajala +54%

Arjeplog +53%

Tomelilla +47%

Orsa +38%

Örnsköldsvik +36%

Mullsjö +36%

Vinnare:

Danderyd -50%

Lidingö -42%

Vellinge – 32%

Täby -30%

Nacka -30%

Vaxholm -29%

Kungsbacka -29%

Lomma -28%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.