Kriget i Syrien har krävt över 300|000 liv. Foto: Khaled Khatib / TT

Fler än 300.000 dödsoffer i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes vapenvilan i Syrien – och den håller ännu, utan några civila dödsoffer. Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AFP att över 300.000 har dödats under det fem år långa kriget.

Sammanlagt har över 300.000 personer dött i kriget och det är över 13 miljoner människor som behöver humanitär hjälp i Syrien.

86.000 av dödsoffren är civila, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Men sedan vapenvilan inleddes för knappt ett dygn sedan har inga civila dött.

Hjälp på väg

Under tisdagen korsade 20 lastbilar gränsen mellan Turkiet och Syrien för att bistå Aleppo, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Lastbilarna är sända av Turkiet i samarbete med FN.

Enligt TT är Rödakorsrörelsen också redo med 80 lastbilar som ska ta förnödenheter in i Aleppo och Idlib.

– Det är fortfarande några hundra tusen människor kvar i Aleppo, en stad som innan kriget hade över en miljon invånare. Det är akut brist på mat. Det finns inte färskt vatten att tillgå. De flesta får hanka sig fram med det regnvatten som eventuellt faller, säger SVT Nyheters korrespondent Stefan Åsberg.

Hjälporganisationer också måltavlor

Även hjälporganisationerna har drabbats av striderna. Bland annat har arabiska Röda halvmånen förlorat 53 medarbetare under det fem år långa kriget.

– Att leverera humanitärt bistånd är ett livsfarligt arbete. Det sker direkta attacker mot hjälparbetare, som blivit måltavlor i konflikten, säger Friberg Storey till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet