Foto: Scanpix

Fler unga är helt utan inkomst

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna i inkomst har ökat. Det gäller allra mest bland yngre. Andelen unga vuxna som helt saknar egen inkomst har ökat med 50 procent de senaste åren.

År 2005 var åtta procent av personerna i åldersgruppen 20-34 år helt utan egen inkomst. År 2010 var siffran 12 procent. Andelen unga vuxna som helt saknar egen inkomst har alltså ökat med 50 procent under de fem åren.

Det visar siffror som SVT Pejl och SVT:s Agenda tagit fram.

Agenda

Siffrorna visar också att år 2005 var det många som hade en månadsinkomst före skatt på mellan 10.000 och 20.000 kronor men också att det redan då fanns en stor grupp som tjänade väldigt lite.

Både uppåt och nedåt

År 2005 fanns det en stor puckel i mitten av diagrammet över inkomstfördelningen bland unga. Den puckeln har så att säga tryckts ned. I stället för puckeln har statistiken år 2010 snarare en grop. En hel del av personerna i gruppen tjänar nu runt 25.000 kronor per månad, några över 30.000 och en del till och med över 40.000.

Men vi ser också att de med riktigt låga inkomster, eller inga inkomster alls, blivit fler. Puckeln har inte bara tryckts i väg uppåt i inkomstnivåerna utan också nedåt. Inkomstspridningen har med andra ord ökat.

Kan inte flytta hemifrån

Agenda har träffat Emma Fors i Sandviken som bara haft några ströjobb sedan hon gick ut gymnasiet för två år. Men inget varaktigt, ingen regelbunden inkomst.

-Det är väldigt jobbigt. Man går hemma hela dagarna och släpar fötterna efter sig. Man blir helt seg i kroppen, säger hon.

-Man sover till två-tre på eftermiddagen. Sedan lägger man sig på soffan och på kvällen kanske man träffar någon kompis. Det är inte mycket mer än så.

Utan egna pengar finns ingen möjlighet att flytta hemifrån och börja ett eget vuxenliv.

-Man vill skaffa sig något eget så att man kan få egna rutiner. Det går ju inte utan ett jobb, säger Emma Fors.

Vill göra rätt för sig

Om man jämför dagens unga vuxna med deras föräldrar, när de var i samma ålder, är skillnaden påtaglig. Föräldrarna kunde snabbt stå på egna ben. Bland dagens unga saknar 100.000-tals egen försörjning. De tillhör en generation som är på väg att få det sämre än sina föräldrar.

För Emmas mamma Monica var det inga större problem när hon skulle ut på arbetsmarknaden.

-Då fick jag jobb ganska snabbt. Så var det för de flesta av mina kompisar, säger hon.

-Jag vill verkligen jobba. Det är det som känns så surt. Att komma hem och känna att man gjort rätt för sig är det bästa som finns, säger Emma.

Inkomsterna – kommun för kommun

Hos SVT Pejl kan du se hur inkomstspridningen i Sverige har förändrats över åren. Resultatet av granskningen presenteras på olika sätt, till exempel per kommun eller åldersgrupp. Du kan även se hur det skiljer sig mellan män och kvinnor.

Agenda kan även ses här i efterhand.

Fakta: Inkomstfördelning

Bland OECD-länderna var inkomstspridningen länge minst i Sverige. Så sent som i mitten av 00-talet var det bara Danmark som hade mindre inkomstspridning bland personer i åldersgrupperna 18-65 år.

I slutet av 00-talet låg Sverige däremot på åttonde plats, dvs sju länder inom OECD hade lägre inkomstspriddning.

Dessa tio länder hade minst inkomstspridning i slutet av 00-talet. (Ju högre upp på listan desto mindre inkomstspridning.)

1.  Slovenien

2.  Danmark

3.  Tjeckien

3.  Slovakien

5.  Norge

5.  Belgien  

7.  Finland

8.  Sverige

9.  Österrike

10. Ungern   

Hela statistiken finns på den ekonomiska samarbets- organisationen OECD:s webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet