Foto: TT

Sju döda i legionellautbrott i New York

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer har dött i legionärssjukan som just nu härjar i New York. Sköj duschslangen – är tipset från en svensk överläkare till de som ska åka till det drabbade området.

De sju personer som har dött i den influensaliknande sjukdomen var alla äldre personer som hade medicinska problem sen tidigare, det uppger CNN. I nuläget har 81 influensaliknande fall rapporterats och 64 av dem vårdas på sjukhus.

”Vi genomför en snabb undersökning för att fastställa källan till utbrottet och förhindra framtida fall. Jag uppmanar alla med symptom att uppsöka läkare omedelbart”, säger Dr. Mary Bassett från New Yorks hälsodepartement till CNN.

Fem byggnader i utbrottets kluster, inklusive ett sjukhus och ett hotell, har hittills testats positivt för spår av legionellabakterier.

De flesta överlever

Enligt US Centers for Disease Control and Prevention kan de flesta människor återhämta sig från sjukdomen, men mellan 5 och 30 procent av dem som får sjukdomen dör. Uppskattningsvis så drabbas 8.000-18.000 amerikaner av legionärssjuka varje år.

Finns naturligt i jorden

Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärssjuka och pontiacfeber. Enligt Folkhälsomyndigheten förekommer bakterien naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Den kan också finnas i distributionsnäten för vatten och i andra vattensystem. Legionellabakterierna kan överleva i temperaturintervallet 0 -50 grader.

Spola ur duschslangen

Enligt Christina Nyström Rosander, överläkare på Infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är det svårt att skydda sig mot sjukdomen då den oftast förekommer i offentliga miljöer. Men bor man på ett hotell i ett område där smittan finns kan man spola ur duschslangen, ta bort själva munstycket och duscha direkt från slangen. Det finns en risk att legionellabakterien bildas i vattenslangar där vattnet har stått stilla länge.

– Det är vanligt att legionellabakterien finns på hotell där vattnet inte riktigt är upphettat och då överlever bakterien, säger Nyström Rosander till SVT.

Ovanligt i Sverige

Sjukdomen kan inte smittas från person till person utan bara genom vatten och luft, det är till exempel vanligt att sjukdomen även sprids via luftkonditionering. Men att få legionärssjukan här i Sverige är ovanligt.

– De flesta fall vi har är personer som har smittats utomlands.

Legionärssjukan yttrar sig som lunginflammation med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, påverkad andning och torrhosta. Diarré och psykisk påverkan med förvirring förekommer.

Sjukdomen kan vara allvarlig – i synnerhet då den drabbar personer med nedsatt immunförsvar.

Tiden från smitta till insjuknande är vanligen fem till sex dygn.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.