Regeringsplanet ska vid flera tillfällen beordrats att upp ministrar från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att flyga mellan Arlanda flygplats och Bromma flygplats, uppger tidningarna Aftonbladet och Expressen i dag. Foto: TT

Regeringsplanet flög fyra mil för att hämta ministrar

Publicerad

Regeringsplanen har enligt försvarsmakten beordrats att flyga mellan Arlanda flygplats och Bromma flygplats – en sträcka på bara 41 kilometer – vid sex tillfällen de senaste månaderna, rapporterar Expressen.

Enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet handlar det om att regeringsplan vid flera tillfällen hämtat upp ministrar från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet, partier som är för att Bromma flygplats läggs ned. Mellanlandningarna har inneburit extra koldioxidutsläpp på nästan fem ton.

Ministrarna som ska ha rest är, förutom statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S).

Fridolin: Jag visste inte att planet kom från Arlanda

Gustav Fridolin är en av de rikspolitiker som argumenterat hårdast för att Bromma flygplats ska stängas och att bostäder byggs på området i stället. Fridolin bekräftar att han den 11 december förra året blev upphämtad på Bromma av ett ”mellanlandade” regeringsplan för vidare färd mot Bryssel, men verkar inte särskilt bekymrad över det inträffade:

– Jag visste inte att planet flugit från Arlanda. Hade jag fått veta det hade jag självklart tagit tåget dit i stället för att flyga från Bromma, säger Gustav Fridolin.

Enligt Fridolins stab är det försvarsmakten som bestämmer varifrån planen utgår och hur de flyger och det är ingenting regeringen kan ha synpunkter på.

Planet på service

Försvarsmakten har två affärsjetplan av fabrikatet Gulfstream som brukar användas av regeringen, hovet och den högsta militärledningen. Det ena är stationerat på Bromma flygplats och det andra, något större planet, har sin bas på Arlanda.

– Flygningen den 11 december var bokad från Bromma flygplats, men eftersom Brommaplanet var på service fick det andra planet flyga dit från Arlanda och hämta ministrarna, säger Henrik Gebhart, informationschef på Skaraborgs flygflottilj som regeringsplanen tillhör.

Enligt försvarmakten har det totalt skett 11 flygningar med regeringsplanen mellan Bromma och Arlanda under perioden 1 april 2014 – 14 april 20015, men man har inte analyserat de bakomliggande skälen.

Även  gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic och inrikesminister Anders Ygeman bekräftar att de har flugit med plan som ”mellanlandat” på Bromma för att hämta dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer