Interiörer från Sundbyberg stads ankomstboende i Stora Ursvik. Foto: TT

Flyktingrekord sattes i helgen – regeringen kraftsamlar

Publicerad

Nu är det tidigare rekordet för antal asylsökande under ett år slaget. Regeringen kraftsamlar i dag tillsammans med myndigheter, kommuner och organisationer för att lösa integrationsarbetet.

Hittills i år har 86.223 personer sökt asyl i Sverige. Det innebär att den tidigare högsta årsnoteringen från 1992, då 84.018 människor sökte asyl här under Balkankriget, har passerats.

Migrationsverket har slut på sina platser på tillfälliga ankomstboenden. På sin hemsida meddelar verket att de tillfälliga nödbostäderna i stora delar av landet nu kommer att behöva användas.

”Sverige tillsammans”

I ett försök att kraftsamla för att lösa situationen kallar i dag statsminister Stefan Löfven (S) samman kommuner, myndigheter, företag och fackliga organisationer för att förbättra integrationsarbetet för nyanlända. Parollen som används är ”Sverige tillsammans”.

Det handlar bland annat om snabba vägar in på arbetsmarknaden och bra skolgång för barn.

Vill möta utmaningen

”Det här arbetet har inte tid att vänta och tillsammans kan vi möta utmaningen i att förbättra och snabba på nyanländas etablering”, skriver Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) berättar också om regeringens etableringspaket och professor Olof Åslund ger en bild av forskningsläget. Därefter ett panelsamtal om goda exempel och framgångsfaktorer för arbetet.

SVT sänder direkt både i SVT2 och här på webben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.